info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Néminemű áprilisi bolondozást és május eleji bizonytalankodást követően az időjárás remélhetőleg hamarost megembereli magát és határozottan ráfordul naptár szerinti feladatára, a nyárra.

A 2017-es esztendő egyik legnagyobb ígérete ez a bő négy-öt hónap, amikor is jobbnál-jobb programok egymás sarkát tapossák, tülekedve vetélkednek a helyiek és a történelmi-kulturális kincsekkel bőven megáldott városba érkező turisták kegyeiért.

A törökök sem véletlenül maradtak 129 évig, pedig akkoriban még a földművelésen, állattenyésztésen és mondjuk a portyázáson kívül nem túl sok mókázási lehetőség adódott. Nagyot fordult a világ, telt múlt az idő és ma már senkit sem lógatnak be a kapushídról a vízbe azért, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban boszorkány. A rendezvényszervezők azonban boszorkányos ügyességgel szervezik az eseményeket. Pók legyen a nyolc talpán, átvitt értelemben persze, amelyik sűrűbb és erősebb programhálóval tudja lefedni ezt a bájos kisvárost.

Öt fő helyszín, öt fő csomópont, ahol mindennél megkapóbban áramlik az erő. A város kiapadhatatlan energiaforrásként szolgál: ez a 35 ezres település az aktív pihenés és a passzív szemlélődés egyik legfőbb honi bástyája.

Gyula városa évről-évre egyre több vándort vonz, ami elsődlegesen nem Fortuna Istenasszony kegyének tudható be, hanem a tudatosan aprólékos, mindenre részletre kiterjedő tervezésnek. Bár, jobban meggondolva az meglehetősen kedvező és ritka együttállásnak tekinthető, hogy az ország legegyedibb kiállítótere, az Almásy-kastély mindössze 300-320 lépésnyire található a Várfürdőtől és ugyanennyire a hat évszázados gótikus téglavártól.

Ez a határ közeli ékszerdoboz az egyik legkedveltebb belföldi turisztikai célpont. A kedves kisváros télen, sőt tavasszal és ősszel is felejthetetlen élményeket kínál, azonban nyáron villantja meg valódi, addig rejtett bájait. Egyértelműen megmutatkozik az önfeledt szórakozás, a stressz mentes feltöltődés lehetősége. Fellebben a fátyol és minden látogató számára világossá válik: egyszer, de inkább többször vissza kellene még ide térni. Élmények hada sorakozik lélegzetvisszafojtva, egymást túllicitálva, kellemes ritmusban diktálva egy emberi iramot, ami igazán passzol természetes közegünkhöz, a kisvárosi léthez.

A hétfők sem olyan szürkék már, mint régen, hiszen a hét kezdeteken a Világóránál utcazene szórakoztatja majd a nagyérdeműt. Táncos produkciók lesznek szerdánként a Harruckern téren, míg a legtöbb elkövetkezendő csütörtök éppen megfelelő lesz arra, hogy a Ladics-ház udvarán, egy pohárka édes nedűt kortyolva múlassuk az időt.

A 19. századi polgári enteriőr bemutatására hivatott hagyaték már-már elfeledett hangulatot áraszt, éppen tökéletes helyszínül szolgál a zenés irodalmi estekhez. Mámorosan üdítő pillanatokat adhat egy-egy ilyen rendezvény, erről nagyon sokan, nagyon sokat tudnának mesélni, akiknek tavaly már volt szerencséjük tiszteletüket tenni a Jókai utca 4. szám alatti házban.

A belvárosi katolikus templom két fantasztikus koncert helyszíneként szolgál majd, július 14-én Steve Taylor, míg augusztus 24-én St. Martin ad randevút közönségének.

A legfőbb helyszín, az ötödik csomópont a vár, a rendezvénytér, illetve a Rondella Terasz által határolt terület, ahol például július utolsó hétvégéjén a Végvári Napok a török kort idézi meg. Részletekért katt ide!

A teljes nyári szezont lefedő-átszövő programsort egy későbbi időpontban tesszük közzé, addig is barátkozz meg a gondolattal: Gyulánál szerethetőbb várost keresve sem találsz!

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Drón fotó: Jobbágy Zoltán/Astronova

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content