info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban március 15-én 13 órai és 16 órai kezdettel 30-30 perces előadással tisztelgünk az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A felkészültségéről, szakértelméről, valamint lehengerlő stílusáról ismert Szilágyi Sándor történész által kimunkált, „rendezői verzióban” meghallgatható érzékletes beszámoló a forradalom és szabadságharc Gyulán címet viseli, általa a 170 évvel ezelőtti események elevenednek meg.

A Béke sugárúti óvodából érkezett gyerekek ámulva hallgatják Szilágyi Sándor történész előadását a Letétetett – Bevégeztetett címet viselő időszaki tárlat megtekintése közben – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A Gyulai Vár közvetlen közelében, a történelmi nevén Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélytól 320-330 lépésnyire található meg a kevés honi honvédtiszti emlékhelyek egyike. Az 1849-es tavaszi hadjáratban elszenvedett vereségek után I. Ferenc József császár katonai segítséget kért I. Miklós orosz cártól, aki úgy vélte, olyan erős hadsereggel kell fellépnie, amely önmagában is képes eltiporni a magyar forradalmat.

A Letétetett – Bevégeztetett címet viselő tárlat megnyitója a szabadságharc utolsó napjainak eseményeit, a gyulai történéseket elevenítette fel – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

1849. augusztus elejére a katonai túlerő szinte minden hadszíntéren legyőzte a honvédsereget. A Görgey Artúr vezette, Aradon lévő magyar haderő augusztus 13-án a közeli Világosnál megadta magát az orosz csapatoknak. A fogságba esett magyar tisztikart és legénységet először Sarkadra vitték, de az ott kitört kolera miatt augusztus 20-21-én a fertőző betegségektől mentes Gyulára kísérték át a foglyokat, ahol kétszáz foglyot és az orosz tiszteket Wenckheim József a kastélyában látta vendégül.

Az oroszok megpróbálták elhúzni a honvédtisztek kiadatását, de Haynau Montenuovo és Reischach vezérőrnagyokat küldte Gyulára egy dandárral, amely augusztus 22-én vonult be a városba. Montenuovo másnap csodálkozva jelentette Haynaunak, hogy bevonulásakor még valamennyi felkelő tiszt fegyvert viselt, és az oroszok csak az ő sürgős figyelmeztetésére fegyverezték le őket.

A szablyák átadásának helyszíne az egybehangzó tanúvallomások szerint a Wenckheim-kastély egyik földszinti szobája volt, amelynek ablakán a honvédtisztek kívülről hajították be szablyáikat.

A foglyok átadására augusztus 23-án és 24-én került sor. Montenuovo a 2000 tisztből és kb. 11.000 főnyi legénységből álló fogolyszállítmánnyal Aradra indult, ahová augusztus 25-én érkezett meg. A gyulai honvédtiszti fegyverletétel és az itt őrzött foglyok átadása volt az összekötő kapocs a feldunai hadsereg szőlősi fegyverletétele és az Aradon megkezdődő véres megtorlás között. A Szilágyi Sándor történész által tartandó rendhagyó tárlat kevéssé ismert tényeket ismertet, melyek által közelebb kerülhetünk az 1848-ban és 1849-ben lezajlott eseményekhez.

A forradalom és szabadságharc Gyulán címet viselő tárlat kastélybelépővel látogatható.

A gyulai megemlékezéssorozat programelemei csupán egy kattintásra találhatók!

Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján

Címkék: , , , , , ,
Skip to content