info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Nem mindennapi történetek a szabadságharc idejéből

Díjtalan előadás – A március 15-én 13 és 16 óra 30 perces kezdettel az Almásy-kastély kápolnájában tartandó előadásoknak köszönhetően a forradalom és szabadságharc gyulai események elevenednek meg. A felkészültségéről, lehengerlő stílusáról ismert Szilágyi Sándor történész által kimunkált érzékletes beszámoló kevéssé ismert történéseket elevenít fel.

A Gyulai Vár közvetlen közelében, a történelmi nevén Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélytól 320-330 lépésnyire található meg a kevés honi honvédtiszti emlékhelyek egyike. Az 1849-es tavaszi hadjáratban elszenvedett vereségek után I. Ferenc József császár katonai segítséget kért I. Miklós orosz cártól, aki úgy vélte, olyan erős hadsereggel kell fellépnie, amely önmagában is képes eltiporni a magyar forradalmat.

1849. augusztus elejére a túlerő szinte minden hadszíntéren legyőzte a honvédsereget. A Görgey Artúr vezette, Aradon lévő magyar haderő augusztus 13-án a közeli Világosnál megadta magát az orosz csapatoknak. A fogságba esett magyar tisztikart és legénységet először Sarkadra vitték, de az ott kitört kolerajárvány miatt augusztus 20-21-én a fertőző betegségektől mentes Gyulára kísérték át a foglyokat, ahol kétszáz foglyot és az orosz tiszteket Wenckheim József a kastélyában látta vendégül.

Érdemes a Darvas Iván főszereplésével készült Vacsora a hadiszálláson című filmet megnézni!

Az oroszok megpróbálták elhúzni a honvédtisztek kiadatását, de Haynau Montenuovo és Reischach vezérőrnagyokat küldte Gyulára egy dandárral, amely augusztus 22-én vonult be a városba. Montenuovo másnap csodálkozva jelentette Haynaunak, hogy bevonulásakor még valamennyi tiszt fegyvert viselt, és az oroszok csak az ő sürgős figyelmeztetésére fegyverezték le őket. A szablyák átadásának helyszíne az egybehangzó tanúvallomások szerint a Wenckheim-kastély egyik földszinti szobája volt, amelynek ablakán a honvédtisztek kívülről hajították be szablyáikat.

A foglyok átadására augusztus 23-án és 24-én került sor. Montenuovo a 2000 tisztből és kb. 11.000 főnyi legénységből álló fogolyszállítmánnyal Aradra indult, ahová augusztus 25-én érkezett meg. A gyulai honvédtiszti fegyverletétel és az itt őrzött foglyok átadása volt az összekötő kapocs a feldunai hadsereg szőlősi fegyverletétele és az Aradon megkezdődő véres megtorlás között.

A Szilágyi Sándor történész által tartandó rendhagyó tárlat kevéssé ismert tényeket ismertet, melyek által közelebb kerülhetünk az 1848-ban és 1849-ben lezajlott gyulai eseményekhez.

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content