info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Turisták százai érkeznek Gyulára ezekben a napokban. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a vendégek mellett a hagyományokra, történelmi és kulturális értékeikre mégoly büszke gyulaiak, Békés megyeiek is megtalálják a nekik tetsző eseményeket.

A bevásárlás, az ajándékok beszerzése, az „utolsó” ’17-es évre tervezett tennivalók elvégzése mellett a lélek ünneplőbe öltöztetése egyfajta kiindulópont. Felvenni az „ünneplős gúnyát” nem is olyan bonyolult, ami viszont tapasztalt Google-felhasználóknak is fejtörést okozhat, ha megfelelő eseményt szeretnének találni a netes túlkínálat forgatagában. Ennek a fejetlenségnek azonban itt és most vége, mint Vízkereszt táján a bejglinek.

A Gyulakultnál a karácsony előtti, a két ünnep közötti és természetesen a szilveszteri, újévi időszak is arról szól, hogy minden érdeklődő megfelelő eseményt találjon. Az elsődleges turisztikai attrakciók, a vár, a kastély és a Várfürdő alkotta egyenlő szárú háromszög csúcsai több napra szóló elfoglaltságot, aktív pihenést, lélekemelő pillanatokat kínálnak. A történelmi óvárosnak is tekinthető háromszögből kilépve és bővítve a kört, látótérbe kerül a Ladics-ház, az Erkel Ferenc Emlékház, a Vigadó és számos más fontos helyszín ? Ünnepi nyitvatartás.

Az arányvasárnap előtti csúcsesemény az Alföld schönbrunn-jaként említhető kastély előtti sétányon élhető meg. Ez itt nem a shopping, a sorban állás és a dúródás helye, helyi termelők, kézműves termékek, kedves, mosolygós arcok, amerre a szem ellát. Emberi lépték, varázslatos miliőben, röviden ezt jelenti az Advent a kastélynál című eseményfüzér.

Ez a tüneményes program a hétvégén a végéhez ér, december 22-én és 23-án mindenképp érdemes „erre kanyarodni” és tenni egy kellemes sétát. Betérni a Kastély Kávézóba, egy kicsit megmelegedni az utcai hangulatkályhák tüzénél, belekortyolni egy pohár puncsba, enni egy falat sült gesztenyét és nézelődni, válogatni a helyi termelők kínálta portékák között. Unatkozni, ne adj Isten tévézni a két ünnep közötti időszakban is vétek lenne, hiszen minden gyulai momentum abba az irányba húz, hogy kimozdulj és jól érezd magad.

Az eltemetett vár

Az eltemetett vár címet viselő időszaki tárlat a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeiről számol be úgy, hogy a felhasznált tudományos módszerek ismertetése mellett a már ismert képi és írásos forrásokat is bemutatja. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont nagybetűs időszaki tárlata az állandó kiállításnál megtapasztalt kreativitással nyúl a mai technikai eszközökhöz.

Szünidei családi délutánok, Synema koncert, pálinka- és borest ééés vérbeli szilveszteri retró-parti

A december 27-én és 28-án 16 órai kezdettel tartandó családi szünidei délutánok csillámtetkóval, arcfestéssel, bábszínházzal, játszóházzal, dallal-énekkel készülnek, szívből, szeretettel. Ezek az események térítésmentesen látogathatók és az Erkel Ferenc Kulturális Központban találhatók meg.

A Kultur Café Klub év végi ráadás bulija, a Synema zenekar lemezbemutató koncertje december 27-én 21 órakor startol, a beugró mindössze egy ezresbe fáj.

A Vár Borozóban december 29-én tartandó Óévbúcsúztató Bor- és pálinkaest nem kevésbé izgalmas (gasztrokulturális) kalandokat kínál, tangóharmonika kísérettel fűszerezve. A belépőjegy 1700 Forintba kerül.

Ééés végül az év legnagyobb durranása

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content