info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Négy nap alatt országszerte 30 pirotechnikus vezényletével összesen 56 tűzijátékot szervez és bonyolít le a megvalósításért felelős cég. A Gyulai Várnál tartandó augusztus 20-i eseményen nem kevesebb, mint 868 lövés dörren majd. Bombák, úgynevezett bombetta telepek, üstökös római gyertyák és görögtüzek robbannak zenei aláfestéssel, előre meghatározott, aprólékosan összeállított koreográfia szerint.

Az utóbbi típus, a görögtűz nálunk állandó elemnek tekinthető, mivel egészen lenyűgöző rendkívüli látványosságnak számít, ahogyan a várfalon végigcsorog a „tűzeső”. A hangulati aláfestésről előzetesen annyi tudható, hogy filmzenék szólalnak majd meg. A gyulai produkció előkészületei alaphangon egy teljes napot vesznek igénybe, amit a telephelyen végeznek el. A tölteteket izzógyújtóval szerelik fel, mivel ezeket egy gép segítségével elektromosan indítják.

– A helyszíni szerelési munkálatok reggel 8 órakor kezdődnek, a Gyulai Vár tűzijátékának telepítése mindig kiemelt feladat – ismertette Leskovicsné Tóth Mária a megvalósításért felelős cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője. Több napos munka, mindössze néhány perc látványosságért. – Ez egy olyan különleges szolgáltatás, ami a precíz műszaki ismereteket ötvözi a látványos kifejezésformákkal, egyfajta pillanatművészetnek is nevezhetnénk – tette hozzá.

– A látványterv másodpercről másodpercre határozza meg, hogy adott elem után mi következik. Csendesebb, lágy zenei aláfestésnél általában üstökös római gyertyák röppennek, hulló falevél effektek, fűzfa effektusok rajzolódnak ki. Erőteljesebb dallamokra érkeznek a recsegő bombetta telepek töltetei, de ilyenkor jön a nemzetiszín trikolór is – avat be a részletekbe a sokat tapasztalt cégvezető. Legyen bármennyire látványos és nagyon várt egy-egy tűzijáték, a legfontosabb tényező mindig a biztonság.

Egy olyan objektív paraméter van, ami mindent felülír, ez pedig az erős szél. A szabályok egyértelműen fogalmaznak, meghatározott szélerősség felett tilos a tűzijátékot megtartani. Minimális mérlegelési lehetőség van, és természetesen az adott helyszín is meghatározó. A pirotechnikus tudja, hogy mit lehet és mit nem, mi az a körülmény, ami miatt muszáj lefújni a „bulit”. Az eső tehát nem feltétlenül indokolja a látványosság letiltását.

A legfrissebb információkért érdemes a Gyulai Vár Facebook-oldalát követni.

További fontos tudnivaló, hogy az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó kiállítóhelyek, a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és Kohán Képtár is nyitva lesz augusztus 19-én és augusztus 20-án is.

Fotó: Rusznyák Csaba

Címkék: , , , , ,
Skip to content