info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja első estéjén, augusztus 16-án ismét megrendezzük a Minden Magyarok Borai elnevezésű borestünket. A 20 órakor kezdődő „Szerémségi capriccio” helyszíne a vár, a  hagyományokat folytatva a borest idén is a történelmi Magyarország ma már határon túli területéről lát vendégül borászokat; ebben az évben a Vajdaság, azon belül is a Szerémség boraival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Szerémségről tudható, hogy a magyar borászat bölcsőjének, de legalábbis első központjának tekinthető: Mátyás király idején a Visegrádi várban a szökőkútból is szerémségi bor folyt.

A két meghívott borász, Maurer Oszkár és Sagmeister Ernő négy-négy bort kóstoltat az est folyamán az est házigazdájával, a József Attila-díjas íróval, Ambrus Lajossal.

Maurer Oszkár

Maurer Oszkár nem mellesleg a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnöke. Az egyesület célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségek fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése. A Maurer család négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel, összesen 15 hektár területet művelnek, amiből 6 hektár a Szabadka-Horgosi borvidéken található, 9 hektár pedig Szerémségben a Tarcal hegyen. A Szabadka-Horgosi borvidék közvetlenül a Magyar-Szerb határtól délre Vajdaságban, a mai Szerbiában található. Az ottani szőlők között több is matuzsálemi korral büszkélkedhet.

A Szerémi zöld és Bakator 1909-ben telepítet, a Kövidinka 1925-ben és 1941-ben. A legidősebb Kadarka pedig egyben a világon is a legidősebb ültetés ebből a fajtából, hiszen 1880-ban telepítették. Munkájuk eredményeként számos borversenyt megnyertek, folyamatosan bővült a fogyasztótáboruk, és immár Budapest és Belgrád számos magas színvonalú éttermében és borszaküzleteiben is egyaránt jelen vannak a boraikkal.

Sagmeister Ernő

Sagmeister Ernő építészből lett borász. Ősei mind foglalkoztak borászkodással, ő csak a ’90-es évektől készített borokat saját fogyasztásra, és 2008 szeptemberében döntötte el, hogy erre az útra lép. A következő tavaszon már két hektáron gazdálkodott. Jelenleg hat hektár termőterületet művel, ő úgy mondja, kíméletesen. Ürög és Nyárád legjobb dűlőiben, magmatikus metamorf, illetve változatos tengeri üledékes kőzeteken, talajokon szőlészkedik 245 és 320 m magasságban. Nem használ gyom-, és rovarirtókat, sem műtrágyát. Alacsony hozammal és adalékanyagok mellőzésével készíti borait, méghozzá a minőség és természethűség jegyében. Sagmeister Ernő mindössze három fajtával dolgozik komolyabban, két őshonos (furmint és kadarka) mellé járul egy világfajta (pinot noir). Persze kisebb mennyiségben akad egy kis szerémi zöld, ezerjó, fehér bakator és hárslevelű is, de összességében a furminton és a kadarkán van a hangsúly. Összesen hat hektáron, három dűlő, melyekben a kadarka egyaránt megtalálható számtalan változatban.

Ambrus Lajos Gyulán született, Szegeden végezte középiskolai és egyetemi tanulmányait. Eredetileg, mármint végzettségét tekintve magyar-történelem szakos tanár, 1978-tól Szombathelyen középiskolai oktató. 1983 óta az Életünk című lap szerkesztője, 1987-1994 között főszerkesztő-helyettese, majd főmunkatársa. 1994 óta a Kortárs folyóirat esszé- és prózarovatának vezetője, 2010-től főszerkesztője. Számos elismerés birtokosa, a József Attila-díjat 2005-ben vehette át.

Asztalfoglalását előzetesen a var@gyulakult.hu címen, telefonon a 650 218 telefonszámon, személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában jelezheti. Jegyek a rendezvény estéjén, a helyszínen válthatók. Jegyár: 5000 Ft.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content