info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Különleges várostúra az Erkel Ferenc Múzeum alapításának 150. évfordulóján

Szeptember 8-án lesz másfél évszázada, hogy megszületett a „Kincsek őrzője”. A gyulai Erkel Ferenc Múzeum létrehozatalának jeles évfordulóhoz igazodva szombaton különleges tárlat nyílik az Almásy-kastély időszaki kiállítóterében. A megnyitót megelőzően 15 órától Mogyoróssy János múzeumalapító életével, munkásságával és személye által Gyula városával lehet egészen közelről megismerkedni.

Kocsis János, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa lesz az, aki nem mindennapi idegenvezetéssel szolgál, a várostúra a kastély főbejáratától indul, a részvétel térítésmentes.

Az Erkel Ferenc Területi Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, Mogyoróssy János, a múlt értékeinek megőrzése iránt elkötelezett gyulai nemesember, gazdatiszt 1868-ban hozta létre. A középnemesi családból származó Mogyoróssy János élénk érdeklődéssel fordult a saját, illetve Gyula városának múltja iránt. Törekvései nyomán már a 19. század végén értékes gyűjteménye volt a múzeumnak.

– Elkötelezett és önzetlen ember volt, aki mindenkor igyekezett rendkívüli alapossággal eljárni – mondta a tőle megszokott lelkesedéssel Kocsis János. Ismertette, Wenckheim grófnál gazdatiszti tisztséget viselt, majd a levéltár kezelője lett. A közgyűjtemény mellett a városi könyvtár alapítása is az ő nevéhez fűződik, melyben szintén határtalan önzetlensége érhető tetten, hiszen saját könyveit adományozta a városnak.

Mogyoróssy János (1805-1893) modern gondolkodású közéleti személyiség volt, akinek szellemi formálódását, majd egész életét a magyar reformkor haladó eszméi kísérték végig. Lelkesedése és hazaszeretete révén a vármegyei művelt nemesség és értelmiség legjobbjai között említhető.

A középnemesi származású szülők a legjobb helyeken, Aradon, Temesváron és Egerben, az érseki líceumban igyekeztek taníttatni fiukat, de anyagi lehetőségeik korlátozottak voltak, nem tudták jogi tanulmányait finanszírozni. Gyulára hazatérve Wenckheim Ferenc gróf szolgálatába állt, ahol az uradalom gazdatiszti teendőit látta el.

Adományaival, felajánlásaival az utókorra gondolt, a gyulaiakra, akiknek példát kívánt mutatni, valamint pótolni akarta hiányát egy nyilvános könyvtárnak, múzeumnak és gimnáziumnak itt, a vármegye székhelyén, Gyulán.

A Mogyoróssy János személyéről, munkásságáról szóló várostúra tehát szeptember 8-án 15 órakor indul a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont főbejáratától és mintegy másfél óra elteltével ide is érkezik vissza. Az esetleges kedvezőtlen időjárás sem kell eltántorítsa a reménybeli résztvevőket, érdemes esernyővel készülni és a jó kedvét se hagyja otthon senki!

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content