info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Ebben a csodálatos gyulai, polgári házban öt generáción keresztül éltek Ladicsok. Zeke Adél, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársa alaposan utánajárt a família történetének, betéve tudja a család jeles tagja, Ladics György életét, hiszen alaposan átböngészte a naplóját és legtitkosabb bejegyzéseit, Tinának írt szerelmes verseit.

Kortalan szépség a Ladics-házban – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A 19. századi Gyula városának, avagy korának elismert jogásza a néha mégoly szelíd, esetenként lángolóan szenvedélyes poémákat Sztojanovits Krisztinának címezte, akit Tinának becézett, később pedig becsületessége, megnyerő sármja és rendíthetetlen udvarlása jutalmaként imádott felesége lett.

Zeke Adél ötletgazda és leánya Zeke Luca Adél, a Tinát megszemélyesítő ifjú hölgy – Fotó: Bencsik Ádám/Erkel Ferenc Nonprofit Kft. (Múzeumok éjszakája a Ladics-házban)

A Szerelmesek hete a Ladics-házban is különleges, már-már az intimitás határait súroló, avagy szívet-lelket simogató eseményt ihletett: az Egy napló titkai – Életképek egy nagy szerelemről címet viselő esemény Tina és György kapcsolatának megható, szenvedélyes, szívhez szóló életképeit jeleníti meg február 17-én 11 óra 30 perces kezdettel, méghozzá ifjú tehetségek, Szatmári Luca Adél (Sztojanovits Krisztina) és Ötvös Dávid (Ladics György) által.

Ladics György 1834-ben született egy kimondottan szegény szarvasi evangélikus fésűs családban. Története egyértelmű sikertörténet, hiszen a nagy szegénységből tehetsége, kitartása révén küzdötte fel magát, ügyvéd és tiszti főügyész lett. Jogászi szakértelmével többek között a Wenkcheim grófi családot segítette, emellett Gyula városában tartott fenn ügyvédi magánpraxist.

Tina élete is roppant izgalmakat, történelmi érdekességeket sejtet: édesapja Sztojanovits Konstantin, gazdag görög kereskedő volt és nem mellékesen ’48-as szabadságharcos. A menyasszony a házat „hozta” hozományként.

Kedvébresztőként álljon itt két rövidke, ámde annál beszédesebb részlet ama bizonyos naplóból:

Ladics György: „Január 30-án jöttem el Szarvasról. Februárban csekély reménnyel és kitartással, azonban azon komoly elhatározással kezdtem az ügyvédi pályát, hogy egész a végszükségig kitartom azt, s önállóságom később anyagi helyzetnek sem áldozom fel, s legalább 30 éves koromig ügyvédkedem. Egész nap mily boldog vagyok az ő szerelme által, csordultig volt a lelkem vele, szívemnek minden dobbanása az övé, engedéllyel átkarolhattam a derekát, s simult hozzám, szívembe hasított az érzés, ezt a leggyengédebb szerelmet ápolni kell, s benne nem fogok csalódni soha. Egy fiatalember mindig ég a vágytól, de kisiklott karjaim közül, de megengedte magát csókolni.”

Nem közgyűjtemény, öt generáció hagyatéka – Fotó: Incze László/Erkel ferenc Nonprofit Kft.

Sztojanovits Krisztina: „Ma nem tudom mi történik körülem, de rettenetesen izgulok. Egész éjszaka forgolódtam, le sem bírtam hunyni a szemem. A szerelem mit érzek György iránt az elmondhatatlan. Becsületes és udvarias, a modora kifogástalan. Érzem elpirulok, lángba borul az arcom, ha csak rágondolok. Szép alakjára, szemére, büszke tartására, méltóságos arcára. Intelligens és művelt fiatalember. Múltkor anyám megjegyezte, hogy ilyen férfira van szüksége a magamfajta lánynak, aki boldogan tölt órákat családi körünkben és meghallgatja zongorajátékomat. El is lehetne képzelni férjként, csak ne lenne ilyen szegény ügyvédbojtár – mondja anyám. Mit érdekel engem a pénz, ha őt láthatom, megfoghatom a kezét.”

A Szerelmesek hete programsor részletes ismertetője csupán egy kattintásra található!

Szerelmesek hete

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content