info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Csodálatos, egyedi, különleges élményt kínál június 1-től a Kohán Képtár. Dr. Böhm József németországi ideggyógyász gyűjteményének több mint félszáz darabja lesz látható Gyulán. Az anyag ma a legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények közé sorolható, Magyarországon ritkán látható kollekció, amelynek egyes darabjai a nemzetközi mezőnyből is kiemelkednek.

– Ez a kollekció nem csupán a magas esztétikai színvonalával, hanem stílusbeli sokszínűségével, ugyanakkor emberábrázoló képességével is kitűnik – fogalmazott Szücs György művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese kifejtette: a válogatás és a teljes gyűjtemény olyan műveket tartalmaz, amelyek akár a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában is helyet kaphatnának. Példaként hozta Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Ferenczy Noémi és Mattis Teutsch János alkotásait. A Böhm-gyűjtemény darabjai nemzetközi, magyar, illetve erdélyi és romániai szinten is méltó módon képviselik a 20. század művészetét – húzta alá.

– A kollekció a tudatossága okán a legelső gyűjtemények közé tartozik. Nem csak a magyar, hanem a szász képzőművészeket, Hans Edert, Fitz Kimmet vagy a kevéssé ismert Grete Csaky-Coponyt is beemeli, ami meglepő, mert a magyarországi művészettörténet-írás, de még az erdélyi is igen ritkán gondolkodik sokszínű régiókban, inkább csak a magyar művészet körülhatárolására törekszik – ismertette. Számos magángyűjtő található Magyarországon és külföldön, akik valamilyen módon a magyar vagy tágabb értelemben a történelmi Magyarország területéről származó műveket gyűjtik. Böhm József azonban azért is különleges már személyében is, hiszen édesapja révén hagyományozódott rá ez a fajta szenvedély.

Böhm József Németországban él, onnan nézve talán tágabb perspektívából látja a magyar, illetve az erdélyi művészetet, és ilyenformán összetett, ha úgy tetszik multikulturális anyagot állított össze, ami viszont nagyon jellemző egy-egy tájegységre. A válogatásban hangsúlyosan szerepel a két világháború közötti jellegzetes nagyváradi festő, Tibor Ernő vagy a „miniatúráit” szecessziós stílusban megoldó Balogh István is, de hasonló módon Kolozsvár, Nagybánya, továbbá a Nagyszeben-Brassó tengelyen működő szász képzőművészek is nagyon erős anyaggal tűnnek ki.

Szücs Györgyöt régi baráti kapcsolat fűzi a Böhm családhoz. Úgy érzi, nem csupán nemzetközi, hanem hazai szinten is érdemes minél több helyszínen megmutatni a kollekciót. A gyűjtemény egy másik válogatása Győrben évekkel ezelőtt volt megtekinthető és a tervek szerint Erdélyben is bemutatják majd. – Németországban több olyan kollekcióról tudunk, amelyek célzottan az anyaországot vagy az erdélyi életpályákat célozzák, ebben a vonatkozásban mindenképpen az elsők között említendő a Böhm-gyűjtemény – fejezte ki.

A Kohán Képtárban június 1-től megtekinthető művek többsége a figuratív ábrázolás körébe tartozik, ezen belül inkább érzelem gazdag, expresszív megközelítésmóddal él, így nagyon sok átkötést találhatnak majd az érdeklődők a képek között. Ugyanakkor, akik az elvontabb, a filozofikusabb művészetet kedvelik, azoknak Neugeboren Henrik (Henri Nouveau) vagy Mattis Teutsch János konstruktív és lírai absztrakciója ajánlható, ami jól kiegészíti a modern festészet expresszionizmusát. Kapunk válogatást nagybányai tájképekből is, de például Perlrott Csaba Vilmostól egy párizsi részlet, a Notre Dame-ábrázolás is látható lesz.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Skip to content