info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Október 17-én (csütörtök) 17 órakor nyílik Megyeri-Horváth Gábor képzőművész KÉPIDŐ-IDŐKÉP című, 40 éves jubileumi kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A november 11-ig megtekinthető tárlatot Szilágyi András művészeti író, filozófus nyitja meg.

Mindenki számára ismert, hogy a festészet a gondolkodás nem verbális formája. Ennek ellenére, vagy éppen ezért az életképek kortárs jellege, a narratívát leképező magas mesterségbeli tudást igénylő alkotó képforma eredménye,  egyidejűleg régi és az egyidejűleg új változás. A művek elvont titka, „a múló idő állandósága” ahol az elmúlás érzékelése egyszerre konkrét és egyszerre elvont (általános), vagyis érzékelhető, de megfoghatatlan. Paradox módon – egyidejűleg megfesthető és megfesthetetlen titok! Az, ahogyan a  Békéscsabán élő Megyeri-Horváth Gábor festészete magában hordozza a jelen-idejű múlt érzékelhető szociális világát, ahogyan újraalkotja a ragaszkodó életek REJTETT SZÉPSÉGÉT! Sőt, ahogyan a családi életvilág közegében megfestett emberek már-már a SAJÁT LÉTEZÉSÜK EMLÉKEIVÉ magasztosulnak!

 

Szilágyi András
Filozófus, művészeti író

Gondolatok a hivatásomról

A figurális festészet mellett tettem hitet, mert az ember ábrázolni akaró szándékát vallom. Minden műalkotásban a katarzist keresem, legyen az festmény, szobor, film vagy előadás. Azokat az élményeket, Istentől eredő csodákat, amelyek az ember életét megváltoztatják.

Nem különböztetem meg a figuratív, illetve non-figuratív festészetet, ha azok az isteni igazságokról szólnak. A törvények több ezer, sőt millió éve törvények maradtak, ezeket kell észrevennie egy alkotónak.

Egyetemi tanulmányaim alatt és jelenleg is, főleg aktokkal foglalkozom. Ennek oka, hogy több ezer évig a legnemesebb tárgya a művészetnek a mezítelen emberi test volt, ezért kihívásként tekintettem a test ábrázolására. Nem a meztelenséget, hanem az embert kívántam megmutatni, mint nemes, gondolkodó, érzékeny lényt, aki sorsán és az életen meditál. Kik vagyunk? Miért vagyunk? Hová tartunk? Ezeket a kérdéseket boncolgatom mondhatni allegorikus női figuráimon, a klasszikusnak tekinthető festői eszközökkel.

A festészetet hivatásnak, küldetésnek érzem. Számomra egy elkészült mű nem pusztán lakásdíszítő elem, vagy csupán értékes tárgy, hanem alkotás (!), teremtés, a teremtő gondolat megnyilvánulása általam.

Megyeri-Horváth Gábor

A Megyeri-Horváth Gáborral készült korábbi interjú ide kattintva található meg!

Fotó: Bencsik Ádám
Címkék: , , , , , ,
Skip to content