info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A 2017-es év nyáridőn megvalósuló programjait lejegyző kulturális szervezőknek elsősorban az évszázados tradíciók, hagyományok diktálnak. A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély az 1700-as évek elejétől fogva a térség meghatározó gazdasági bástyája volt. Az itt élt családok sokat tettek azért, hogy felvirágoztassák a vidéket. A nemesi famíliák kiemelkedő egyéniségei a mindennapi életet formáló megfontolásokon túl számos olyan kulturális esemény születésénél is bábáskodtak, melyek napjainkban és az elkövetkező évszázadokban is iránymutatóak lesznek.

A több évszázados hagyományok iránti sziklaszilárd elkötelezettség hozza tehát a törekvést, ami arra irányul, hogy az egyre nagyobb számban érkező turisták és természetesen az értékeikre mégoly büszke gyulaiak, Békés megyeiek maradandó élményekkel gazdagodjanak.

Ezen törekvés fő letéteményese a Kastély Zenei Napok, melynek az unikális környezet, a park ad bűbájos keretet.

Június 2-án (péntek) 17 órai kezdettel az Oscar-díjat nyert Mindenki című kisfilmben szereplő Bakáts Téri Ének – Zenei Általános Iskola gyermekkórusa ad koncertet.

A fővárosi, IX. kerületi iskolában hat évtizede működik ének-zene tagozat és ezzel egyidejűleg énekkar is. A jelenlegi kórusokat Molnár Mónika vezeti. A SoulAir kamarakórus 2010 szeptemberében alakult a legtehetségesebb diákokból. A repertoár a gregorián, reneszánsz, barokk, klasszikus és XX. századi kórusművek mellett, a mai minőségi könnyűzene darabjait is felöleli. Rendszeresen fellépnek iskolai, kerületi és fővárosi rendezvényeken, és ahogyan az oktatási intézmény igazgató-helyettese fogalmazott: nagy örömükre az eltelt években volt alkalmuk Erdélyben, Ausztriában, Franciaországban és Németországban is fellépni. Aranyásné Holti Orsolya hozzátette: büszkék vagyunk rá, hogy Deák Kristóf Mindenki című Oscar díjas rövidfilmjében a főszereplő kórus, a mi iskolánk kórusa.

Ezen eseményre 1.000 forintba kerül a belépő, míg a háromnapos bérlet 4.000 forintért vásárolható meg.

Június 3-án (szombat) 11 órakor Baracsi István zenés gyermekműsora kezdődik, 19 órától a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara ad koncertet.

Sokat próbált formációról van szó, számos fesztiválon léptek már fel itthon és külföldön egyaránt. Vendégként szerepeltek Svédországban, Olaszországban, Németországban és Ausztriában is. Idén a nemzetközi katonai zarándoklaton képviselték Magyarországot, a franciaországi Lourdes-ban. Művészi feladataik mellett kivették részüket a 2006-os tiszai és a 2013-as dunai árvízi védekezési munkálatokban is.

Zenei munkásságuk elismeréséül, a hódmezővásárhelyi művészeti és kulturális életében betöltött szerepért 2013 januárjában megkapták a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A zenekar tagjai a toborzó rendezvények elengedhetetlen résztvevői, a zenén keresztül népszerűsítik a Magyar Honvédséget és a katonai pályát.

Ezen eseményre 2.000 forintba kerül a belépő, míg a háromnapos bérlet 4.000 forintért vásárolható meg.

Június 4-én (Pünkösdvasárnap) 11 órától a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar lép fel, míg 19 órai kezdettel Rálik Szilvia, Berkes János és a Váci Szimfonikus Zenekar közös fellépése zárja a programsort.

Rálik Szilvia neves mesterek irányítása alatt formálódott, s mára Magyarország egyik legnépszerűbb szoprán énekesnőjévé vált. Karrierje fontos momentuma volt, amikor Verdi Otellójában José Cura partnereként debütált. Rendszeresen fellép külföldön, a világ szinte minden táján megismerhette már a közönség. Még 2000-ben a Simándy énekversenyen I. helyezést ért el, a következő évben pedig a Rádió énekverseny különdíjasa volt. Rendszeresen énekel Csehországban és Svájcban, de vendégszerepelt Kanadában, Amerikában, Japánban, Finnországban, Németországban, Ausztriában és Európa számos más országában.

Művészi tevékenységét sok elismerésben részesítették eddig, többek közt 2004-ben elnyerte az Év hangja címet, 2010-ben Prima-díjjal jutalmazták, 2014-ben Liszt-díjjal ismerték el, majd  ugyanabban az évben a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címmel is kitüntették.

Ezen eseményre 2.000 forintba kerül a belépő, míg a háromnapos bérlet 4.000 forintért vásárolható meg.

A Kastély Zenei Napok elnevezésű eseménysornak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkja ad otthont, míg eső esetén a gyulai katolikus templom biztosít idézőjeles menedéket.

Címkék: , , , ,
Skip to content