info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

IV. Viharsarki Népdalköri Találkozó

népdalkör-8-of-12

A Magyarvárosi Népdalkör kezdeményezésére október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg a Viharsarki Népdalköri Találkozót. A nagy eseményre az ország minden pontjából érkezek azok az előadók, akik közkincsnek tekintik a népdalokat, az énekeket és a népzenét. Nem csupán amiatt érdemes ekkor (is) betérni a Művházba, mert a produkciók díjtalanul látogathatók, hanem azért is, ahogyan Nagy Ferencné főszervező fogalmazott: igazán forró a hangulat és nagyon szép élményekkel lehet gazdagodni!

A szólisták és csoportok által igen kedvelt népdalos összejövetel a határon túlról, az Arad megyei Zerindről is vonz fellépőket – avatott be a részletekbe Nagy Ferencné. Mint mondta, a Baranya megyei Sellyéről, Egerből, Csongrád megyéből Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Székkutasról és természetesen Békés megyéből is számos nevezés érkezett, ami nem véletlen, hiszen Gyula városa több szempontból is óriási vonzerőt jelent. A Zerindről érkező vendégek évről-évre visszajárnak, nagyon szeretik a népdalköri találkozó hangulatát – fogalmazott.

A hangulatról szólva elmondta, olyan emberek jönnek itt össze, akik közkincsnek tekintik a népdalokat, a népzenét, s ezt olyan forró szeretettel juttatják kifejezésre, ami még a zene iránt kevéssé lelkesedő kívülállókat is igen megérinti. Igazán forró a hangulat és nagyon szép élményekkel lehet itt gazdagodni – fűzte hozzá, kiemelve: minden produkció térítésmentesen látogatható. A Viharsarki Népdalköri Találkozó elsődleges célja az értékmentés, a kulturális kincseket szeretnék megőrizni és átadni a fiatalabb generációknak.

A Magyarvárosi Népdalkör kezdeményezésére az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. október 27-én immár negyedik alkalommal rendezi meg a Viharsarki Regionális Népdalköri Találkozót és Versenyt. A Vigadóban tartandó esemény célja a népdal és népzene hagyományőrző múltját megőrizve, ma már egyre kevesebbszer hallott, énekelt népdalok felidézése, illetve megismertetése a fiatalabb generációval. Felidézte, számos múltbéli vetület teszi hangsúlyossá és indokolttá és kersetté, népszerűvé ezt a immár országos hírűvé növekedett eseményt.

Bartók Béla itt kezdte el gyűjteni a népdalokat, s az akkor 16 éves Illés Panna énekeit lemezre rögzítette. Halálának 135. évfordulóján, a tavalyi esztendőben a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban is helyet kaptak ezek a felvételek, melyek hatalmas értéket jelentenek. De talán azt elég is lenne megemlíteni, hogy Erkel Ferenc ebben a városban született 1810. november 7-én. Nagy Ferencné végül azt is kiemelte, aki eddig még nem vett részt ezen a rendezvényen, természetesen azt is nagy-nagy szeretettel várják, mert hát mit lehet tudni, hátha ennek hatására szereti meg a népdalokat.

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content