info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Helló ősz!

Egy jeggyel két élmény – a fürdőben és a kastélyban

Ki mondta, hogy utazni (s főként Gyulára látogatni) csak nyáron érdemes? Az Alföld ékköveként is emlegetett kisváros a turisztikai főszezonon kívül is ugyanúgy élvezhető, mint nyáron. Sőt: ilyenkor a rengeteg zöldfelület még szebbé, egyedibbé varázsolja Gyulát.

Így aztán az ide érkezőknek ősszel sem kell lemondaniuk a fürdőzésről és a messze földön híres egyéb attrakciókról sem. A valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, hazánk harmadik leglátogatottabb kastélya, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, nemzeti himnuszunk megzenésítőjének szülőháza, az Erkel Ferenc Emlékház, a 19-20. századi vidéki polgárság életét szinte egyedüliként bemutató Ladics-ház és a különleges, monumentális alkotásairól elhíresült, Kossuth-díjas Kohán György festményeit felsorakoztató képtár az esztendő egészében látogatható. A Gyulai Várfürdő is mind a négy évszakban kínálja szolgáltatásit a gyógyulni szándékozóknak éppúgy, mint az élményfürdőzés kedvelőinek.

Szóval Gyula ősszel (télen és tavasszal) is a legkomplexebb szolgáltatást nyújtó turisztikai célpont, ahol nem kell választani a fürdő adta pihentető órák és az élményeket vagy épp szellemi feltöltődést nyújtó attrakciók között. Ha elég volt a vízből, irány az Almásy-kastély országosan egyedülálló interaktív kiállítása, esetleg a 16. század három legfontosabb végvára egyikének felfedezése, vagy a tiszteletadás nemzeti operánk megteremtője előtt, a róla elnevezett emlékházban.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a (kastély egykori parkjában kialakított) Gyulai Várfürdő közös akciójával bizonyítékát is szeretné adni, hogy a város hazánkban egyedülálló módon kínál több napos, változatos elfoglaltságot.

A Magyar Turisztikai Ügynökség „Helló Ősz!” elnevezésű kampányához csatlakozva, a Várfürdőbe október 1-november 15. között jegyet váltók ingyenesen tekinthetik meg az Almásy-kastély időszaki kiállítóterében a gyulai múzeum alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.

A tárlat témája ne ijesszen el senkit! A Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című válogatás ugyanis a közgyűjtemény birtokában lévő legizgalmasabb tárgyakat mutatja be (mint például Erkel Ferenc gyémántokkal ékesített színarany koszorúját, vagy az egész alföldi régió egyetlen római kori szobrát). Teszi mindezt a kastély állandó kiállításában tapasztalt módon: több olyan installáció és interaktív felület található meg az időszaki kiállításban is, ami a ma múzeumlátogatójának maradandó élményt, hasznosítható tudást és kellemes kikapcsolódást nyújt; tablet segít az üveglapokon archivált fotónegatívok láthatóvá tételét, méhkeréki román táncot lehet tanulni, repülőgép propeller forgatásával ismerkedhetünk az egyik első hazai polgári pilótával.

Így ez a kiállítás nem csupán az összegyűlt muzeális anyag jellegzetes tárgyainak felvonultatása miatt különleges, de mind interaktivitásában és modernségében, mind pedig a tudományágak közelivé tételében egyedül álló tárlatot jelent.

Ne csak fürdőzéssel szerezz tehát gyulai élményeket! Pihenj egyet a Várfürdőben, majd lepecsételt fürdőbelépőddel kérd ingyenes jegyedet a kastély pénztárában!

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content