info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Hajszál híján 300 ezer

Mi a közös Herczegh Anitában, Kálloy Molnár Péterben, Nyertes Zsuzsában, Gera Zoltánban, Kovács Kokó Istvánban, Alföldi Róbertben, Oszvald Marikában, Vásáry Tamásban, Trill Zsoltban, Pataki Attilában, Janata Krisztában és Wolf Gáborban, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanulóiban, valamint a nagyszalontai gyermekotthon lakóiban? Ők már jártak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

A világ minden pontjáról érkezett látogatók tekintették meg a gyulai Almásy-kastély állandó tárlatát és a vár földszinti kiállítótereit. A Herczegh Anita által, a magyarországi nagykövetek, misszióvezetők házastársai számára szervezett kiránduláson közel harmincan vettek részt. A köztársasági elnök felesége és a többek között az USA-ból, Nagy-Britanniából, Kínából, Nigériából, Szudánból, Malajziából, Törökországból, Katarból, Indiából származó vendégei a toronykiáltó, s az állandó tárlat megtekintését követően Bakné Kocsis Beáta hegedűművész játékát élvezhették a kápolnában, majd a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak köszönhetően a csipkeverés fortélyaiba nyerhettek betekintést, a télikertben. Nagy-Britannia magyarországi nagykövetének házastársa, Bridget Claire-Behr elmondta, a férjét mindenképpen szeretné majd rábírni arra, hogy a későbbiekben együtt látogassanak vissza. Mindez 2016. nyarán történt.

Kálloy Molnár Péter a régi épületek, kastélyok nagy szerelmese, az Almásy-kastély állandó tárlatát is szakértő szemmel nézte. A gyermekei a Hetedhét Játékvárosban táboroztak, a nagymama vigyázott rájuk. Az itt töltött időt hasznosan és tartalmasan szerették volna eltölteni, s mint itt jártakor mondta, Gyulán ez nagyon könnyen megoldható.

Gera Zoltán és párja 2016. májusában érkezett Gyulára. Mint a válogatott futballista fogalmazott, minden nagyon szép, rengeteg a zöld terület és nagyokat lehet biciklizni. Hozzátette: nagyon tetszik neki ez a kedves kisváros, rendkívül barátságosak az emberek.

Kovács István, ismert becenevén Kokó olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó is a közel 300 ezer látogató között volt. A kiváló sportembert Szilágyi Sándor olimpiai- és világbajnok történész munkatársunk fogadta. Elkészült a közös fotó, a felek kezet fogtak, majd a kedves látogató az eddigi vendégeinkhez hasonlóan elégedetten, jó kedvűen, a visszatérés ígéretével távozott.

A Nyáresti csevely című beszélgetéssorozat második évadának második vendége Alföldi Róbert volt. A színművész-rendezőt még 2017. nyarán Fábián Tamás faggatta. Előtte Oszvald Marika, utána pedig Fekete Ernő következett. Az azt megelőző évben Ónodi Eszter volt a széria első vendége, aztán Trill Zsolt, Vásáry Tamás, Szolnoki Tibor és Liták Dániel következett. A beszélgetéseknek a Kastély Kávézó adott otthont.

– Sok szép emlékem van a városról, Gyula az egyik kedvencem, korábban számtalanszor játszottam várszínházi előadásokban – mondta el Nyertes Zsuzsa az állandó tárlat megtekintését követően. Csodálatos, hogy mennyire megújult az egész város, a kastély pedig európai összehasonlításban is megállja a helyét – tette hozzá. Olyan érzése volt, mintha a versailles-i vagy éppen bármelyik híres európai kastélyban járna – húzta alá végül.

Janata kriszta és Wolf gábor, a Marketing Commando és a KKV-marketing két legnagyobb rocksztárja 2017. nyarán járt itt. Az éppen aktuális szelfi játék annyira bejött nekik, hogy ők is beneveztek, s bár nem nyertek, ezzel óriási örömet okoztak. Janata Kriszta akkor arról írt a posztjában, hogy ez a fajta közösségi aktívkodás mennyire bejön neki. Őket is imádtuk!

Több mint 500 fős csoport, egy komplett hajdúszoboszlói iskola érkezett 2016 októberében Gyulára. A Hőgyes Endre Gimnázium közel 480 diákja és az őket kísérő 40 pedagógus az egynapos kiruccanás során az Almásy-kastélyt és a várat is megtekintette. A suliban régi tradíció, hogy évente egyszer közösen kirándulnak, akkor egybehangzóan a fürdővárosra esett a választásuk.

– Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen helyszínen adhattunk koncertet – mondta Vozár Márton Krisztián zongoraművész a 2017 február végi, Cseh István Príma-díjas gitárvirtuózzal közös fellépést követően. A kápolna csordultig telt érdeklődőkkel, ami nem csoda, hiszen a csodálatos helyszín és a pazar előadásmód vonzotta a látogatókat.

2017 május 26-án, a gyermeknapot megelőző pénteken közel félszáz „magára hagyott” gyermek és fiatal érkezett Gyulára Nagyszalontáról, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonból.

Számos ismert és elismert személyiség járt már Gyulán, mindegyikükre büszkék vagyunk és természetesen a kevéssé ismert, nem közéleti személyiségnek tekinthető látogatókra is. Abdulrahman Abdulrab Mohamed az előbbi kategóriába sorolható, azzal a lényegi különbséggel, hogy ő ízig-vérig gyulai. Büszke az otthonára, környezetére, a helyi társadalom kiemelkedően aktív tagja. Nagy öröm és büszkeség a kastély munkatársai számára, hogy a koraszülött nap mellett számos más rendezvény helyszínéül szolgálhat a park és az épületegyüttes!

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,
Skip to content