info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Gyulavári születésű festő, Makra János művei kérnek figyelmet a Kohán Képtárban. Legutóbb több mint három évtizeddel ezelőtt volt kiállítása Gyulán. Egy elvándorolt piktor tért vissza hozzánk képeivel és szürke kalapját megemelve üdvözöl minket. Fogadjuk szeretettel és kellő kíváncsisággal!

Makra János 1920. szeptember 11-én született Gyulaváriban, Édesapja Makra Ferenc napszámosként dolgozott, édesanyja Vári Erzsébet háztartásbeli volt. A négy elemi iskola elvégzése után a Gyulavári uradalomban lett napszámos, de már ekkor kiderült rajztehetsége. 1941-ben Budapestre ment rajzot tanulni, mellette dolgozott. A Baross utcában vett ki egy szoba-konyhás lakást. Az Orvostudományi Egyetemen helyezkedett el mint kazánfűtő, ott dolgozott 20 évig. A munka mellett otthon rajzolt és festett. Az 1940-es években megnősült. Két gyermeke született, Éva és Hajnalka. 1946-ban beiratkozott a Dési-Huber  Képzőművészeti Körbe, ahova két évig járt. Mesterei Gráber Margit és Balogh András voltak.

1948-tól két évig a Vasas Szakszervezetek Képzőművészeti Iskolájában folytatta tanulmányait, Dombrovszky László és Szentiványi Lajos voltak a tanárai. 1950-től kiállítóművész, 1960-ban felvették a Képzőművészeti Alapba, ettől az időponttól festményeinek eladásából élt. Főként tájképeket, csendéleteket, figurális kompozíciókat festett. Önálló arculatú képei, egyéni, lírai megfogalmazást közvetítenek, érzékeny beállítottságú alkotóról árulkodnak. Az 1960-as években többször reszt vett a Tokaji művésztelepen. 1967-ben volt az első önálló kiállítása a Fényes Adolf teremben. Sokat dolgozott.

Az 1970-es években többször megfordult a Balatoni Nyári Festőtáborokban. Az 1974-es esztendőben Pomázra költözik, még ebben az évben önálló kiállítása volt a Dürer teremben.

1975-ben önálló kiállítása volt a fővárosban, a Dorottya utcai kiállítóteremben mutatta be alkotásait. Gyulán 1987-ben ismét önálló kiállítása volt az Erkel Ferenc Művelődési Központban.  1991. december 3-án Budapesten hunyt el. Sírját a Rákoskeresztúri új köztemetőben találjuk.

Székely Árpád – Durkó Károly

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit. Kft.

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content