info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
A turizmus 2010 és 2017 közötti időszakának eredményeit részletező sajtótájékoztató fokozott érdeklődés mellett zajlott március 7-én Gyulán, az Almásy-kastélyban kávézójának Szürke termében. Mint a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az adatok ismertetését megelőzően elmondta, legelőször is gratulál az Almásy-kastélyban megvalósult kiállításhoz, sok helyen megfordult már, azonban kevés ilyen magas színvonalú attrakciót látott.

A közel hat évszázados téglavár a turisták egyik kedvelt célpontja – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Guller Zoltán hosszú perceken át sorolta az adatokat, melyek mind abba az irányba mutattak: Gyula városa fantasztikusan teljesített és nem mellesleg, a turizmusba mindenképpen érdemes befektetni. Az adathalmaz ismertetése mindenképpen ide kívánkozik, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek. Előtte azonban Guller Zoltán rövid nyilatkozata következik, aki a sajtótájékoztatót megelőzően az állandó tárlatot is megtekintette.

Mint fogalmazott, a turisztikai ügynökség vezetőjének ilyen irányú magánvéleménye nem feltétlenül fontos, de nem tudta magában tartani, hogy mennyire kiemelkedőnek tartja a kiállítást. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontról szólva kifejtette, a látogatószám és a gazdálkodás mutatói kiugróan jók, hiszen pozitív mérleggel működik, ami mint mondta, ritka, mint a fehér holló. Ahogyan fogalmazott, a látogatószám, a pozitív pénzügyi eredmények mellett azonban az is fontos, hogy Magyarország egyik legszínvonalasabb, legizgalmasabb, a kor kihívásainak leginkább megfelelő tárlatát járhatta be.

Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója – Fotó: Tóth Ivett

A magyar turizmus évről-évre egyre jobban teljesít, a 2017-es esztendő minden idők legjobb éveként említhető, a hazai kereskedelmi szálláshelyeken összesen mintegy 12 millió turista fordult meg, s az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 30 milliót – adta meg az alaphangot Guller Zoltán immár a tájékoztató rendezvényen. A vezérigazgató ismertette, azt a vállalást tették, hogy ez utóbbi mutató 2030-ra eléri az 50 milliót. A tavalyi év eredményei a 2010-es adatokhoz viszonyítva magasan ívelő pályát rajzolnak, a vendégéjszakák száma például ebben az összehasonlításban 51 százalékkal nőtt.

Továbbra is az országos adatokra figyelve és a tavalyi évet figyelembe véve a szálláshelyek árbevétele 278 milliárd forint volt, ami 115 százalékos növekmény 2010-hez viszonyítva. A turizmus jelentősége abban áll, hogy a nemzeti össztermék (GDP) több mint 10 százalékát adja és megközelítőleg 400 ezer embernek ad munkát. Guller Zoltán Békés megyei vonatkozásban is csupa jó hírrel tudott szolgálni a sajtó megjelent képviselőinek, 257 ezer vendég több mint 675 ezer vendégéjszakát töltött el a megyében. A vendégek száma az országos növekedési ütem kétszerese volt, konkrétan megduplázódott 2010-ről 2017-re.

A külföldi vendégek és általuk a vendégéjszakák száma 80 százalék felett bővült, míg a belföldi vetület még ennél is kedvezőbb, meghaladta a 100 százalékos növekményt. Tavaly 230 ezer vendég érkezett ide a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint, az átlagos tartózkodási idő 2,5 nap felett volt, s ez is meghaladta az országos átlagot. A szállásdíjból származó árbevétel 3,7 milliárd forint volt, ami 162 százalékos növekményt jelent és ez is az országos átlagot meghaladó mértékű.

Békés megye legfontosabb „küldő piacai” között az első helyen Románia említhető, majd Németország, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Olaszország, Lengyelország, Ausztria és Franciaország következik a sorban. A legdinamikusabb növekedést Romániából tapasztalhattuk, ez közel 230 százalékos emelkedést jelentett a tavalyi évben 2017-hez képest, de Szerbiából is 140 százalékkal érkeztek többen, mint 2010-ben, de még Ausztriából is közel 50 százalékkal többen jöttek Békés megyébe, mint korábban.

– A turizmus szemszögéből a megye legfontosabb települése, értelemszerűen, ahol vagyunk, Gyula, majd Orosháza, Szarvas, Békéscsaba, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Mezőberény, Tótkomlós, Mezőhegyes és Békés követi – ismertette a Békés megyei turizmus top 10-es listát a turisztikai ügynökség vezérigazgatója. Gyula kereskedelmi szálláshelyei 115 ezer vendéget fogadtak, akik 380 ezer vendégéjszakát töltöttek itt, a vendégek száma 130 százalékkal nőtt.

A legdinamikusabban a külföldi vendégek száma bővült ebben a nyolcéves periódusban, ez mintegy 200 százalékos növekményt jelent. Összesen 21 kereskedelmi szálláshely van a történelmi fürdővárosban, 10 százalékkal nőtt a szálláshely-kapacitás. Az árbevétel 2 milliárd forintra tehető, ez pedig 2010-ről 2017-re vetítve 220 százalékos emelkedés. – További növekedést szeretnénk elérni és ez úgy tud megvalósulni, ha minőségi fejlesztések valósulnak meg – fejtette ki, majd hozzátette, nem „pontszerű” fejlesztésekben gondolkodnak, hanem térségi vonatkozású, összehangolt beruházásokban.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, a történelmi fürdőváros egyik ékköve – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A vendéglátásnak, a szálláshelyeknek, az attrakcióknak, a kulturális programoknak és ezek infrastruktúrájának együtt szükséges fejlődniük – emelte ki, aláhúzva: még ebben az évben a kormány elé terjesztik a Gyula-Békéscsaba munkacímet viselő térségi elképzelést, ami térségi vonatkozású turisztikai fejlesztési terveket jelent. A gyulai térség kiemelt turisztikai régióvá válása még idén ősszel is terítékre kerül, emellett a szigeterőd projekt kormány-előterjesztéssé válhat, ezen dolgoznak a továbbiakban ismertette Guller Zoltán

Sok más megvalósítandó beruházás mellett természetesen a kastély cselédszárnyának fejlesztése is szóba került, erről már Görgényi Ernő polgármester adott tájékoztatást. A városvezető arról is szólt, hogy a sajtótájékoztatót megelőzően a tervezett fejlesztések helyszíneit járták be az MTÜ vezetőjével és a Százéves Cukrászdát is megtekintették. Hangsúlyozta, a gyulai turisztikai ágazat legjelentősebb képviselőivel, a szállodák vezetőivel és tulajdonosaival találkoztak, folytattak megbeszélést.

Görgényi Ernő polgármester – Fotó: Tóth Ivett

Az itt megvalósult fejlesztések mind megtérülő, fenntartható beruházások, melyek nem igényelnek közpénzekből működési támogatást sem önkormányzati, sem pedig állami részről, ebből világosan kiderül, hogy Gyulán érdemes a turizmusba fektetni és a tervekhez kormányzati támogatást társítani – szögezte le. 2010-ben 276 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ide látogatók, a turisztikai szektor szereplői keményen dolgoztak az eltelt években, ennek eredményeként a vendégéjszakák száma 2017-ben már 536 ezerre nőtt. Az idegenforgalmi adóbevétel 2016-ban 144 millió forint volt, 2017-ben pedig már 170 millió forintra nőtt.

A polgármester végezetül három elismerésre hívta fel a figyelmet, elsőként arra, hogy mint fogalmazott, az Almásy-kastély immár igazoltan európai szintű és európai színvonalú turisztikai attrakció, mivel bejutott a 2018-as év európai múzeuma díj döntőjébe, ahol a legjobb 40 múzeum vetélkedik majd, végeredmény május közepén várható. Fontos visszaigazolás volt a Wolksvagen Dining Guide kimutatása alapján a Százéves Cukrászda a legjobb 10 magyarországi cukrászda között van.

Harmadikként egy reprezentatív országos felmérést idézett, amelynek adatai szerint Gyula a legnépszerűbb belföldi fürdőhelyek között található, méghozzá Hajdúszoboszló, Hévíz és Bükkfürdő után az előkelő negyedik helyen. Meggyőződése szerint az elkövetkezendő időszak fejlesztései mindenképpen hozzájárulnak majd a város hírnevének öregbítéséhez és a turisztikai szakág töretlen fejlődéséhez.

Az idei év aktuális beruházásai között a gyógyhelyfejlesztési pályázatot említette, amire egymilliárd forintot nyert el az önkormányzat, és amelynek köszönhetően a Szigeterőd program újabb eleme valósul meg: a Szent Miklós park rehabilitációja és az Almásy-kastély cselédszárnyának felújítása, bálterem, fogadótér kialakítása és gasztronómiai attrakció megvalósítása.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content