info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Augusztus 23-án este a Corpus Quartet és Szokolay Dongó Balázs közös fellépésének ad otthont a gyulai Almásy-kastély parkja. A 2019. évi Kastély Zenei Napok egyik meghatározó élményében Kubinyi Júlia működik közre.

„A változat a népzene legtermészetesebb továbbfejlődése, hiszen maga a népzene sem egyéb, mint egymásból fejlődő, egymásba észrevétlen átmenő dallamok végtelen sorozata. Kár, hogy szerzőink nem írnak gyakrabban átiratokat népdalokra. Ezzel mindennél hathatósabban munkálnák a népi és a műzene egymáshoz közeledését”

(Kodály Zoltán gondolatai a „Fölszállott a páva” c. műve kapcsán, 1939.)

Magyar népzene rézfúvós hangszereken – ahogyan azt korábban még soha senki nem játszotta. A Corpus Harsonakvartett és Szokolay Dongó Balázs 2017-ben egy közös rádióinterjú alkalmával találkozott, amikor az együttes játszotta klasszikus zene és a Dongó képviselte népzene összehozásának lehetőségéről kezdtek beszélgetni.

Ma, amikor az autentikus népzenei előadásmód már nagyon részletesen feldolgozásra került, más feladat lett népzenét feldolgozni, és klasszikus zenei környezetbe helyezni – mondja Szokolay Dongó Balázs. Kodályék még nem álmodhattak arról, hogy népi hangszerekkel hangszereljenek, de a nemzetközi hírű népzenész hite szerint őket követi, amikor népzenészként bemerészkedik akár a szimfonikus zenekarba, akár a harsonák közé. A 4 harsona eleve megidéz egy rusztikus középkori hangzást. Ehhez kitűnően párosul a duda, furulya és tárogató egzotikuma.

A különleges formáció első kísérleti művei már az együttes és a népzenész találkozása évének végére megszülettek. Azóta Szokolay Dongó Balázs egyre több népdalt önállóan, ill. Bartók Béla népdalfeldolgozásai közül is válogatva továbbiakat is áthangszerelt a közös muzsikáláshoz. Ezeknek a feldolgozásoknak ez a hangverseny az első bemutatója.

Címkék: , , , , ,
Skip to content