info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Gyulaikastely_Fotó_InczeLászló (2)

Bronzba öntött világ – Lous Stuijfzand „hangulatai, emlékei, gondolatai” a Török toronyban

Április 28-tól ismét egy igazán friss, haladó szellemű kiállításnak ad otthont a Török torony. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponthoz tartozó, több évszázados múlttal rendelkező építményben egy holland alkotó, Lous Stuijfzand bronzszobrai lesznek megtekinthetők. A művésznő Magyarországot tekinti második otthonának, élete jelentős részét immár több mint két évtizede itt tölti.

Lóránt János Demeter és Lous Stuijfzand – Fotó: newjsag.hu

„A természetben, a tájban való bolyongásaim során gyakran találok témát. Hátra maradt nyomokat, jeleket és jelképeket a mából és a régmúltból. Ezek a jelek a természet erői az időjárás változásai révén képződtek, vagy az emberi beavatkozás eredményei. Hangulatok, emlékek, gondolatok, melyeket bronzba öntve hozom létre alkotásaim.

Az év néhány hónapját a Magyar Alföldön töltöm, és itt találom témáim nagy részének formavilágát. Ezeket a formákat először természetes anyagokból építem, nád, fa, fakéreg, viasszal együtt, és ezeket viaszveszejtétes módszerrel öntöm bronzba.”

– Több mint 20 évvel ezelőtt jártam először Magyarországon. Akkor a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep meghívására érkeztem azért, hogy más művészekkel együtt a bronzzal való alkotás folyamatát gyakoroljam, az anyaggal ismerkedjem. Ez igazán nagy kihívás volt számomra, hiszen addig csupán két dimenziós alkotásokat, főként vegyes technikájú festményeket, nyomatokat készítettem – fogalmazott kérdésre Lous Stuijfzand.

A művésznő hozzátette, nagyon eredményes volt ez a tapasztalat és azóta minden évben részt vesz a mezőtúri képzésen, ahol Győrfy Sándor a vezető oktató. Magyarország időközben a második otthonává vált, az év első felének jelentős részét tölti itt el.

Az alkotásokkal összefüggésben ismertette, a kisméretű bronztárgyak fontos részét képezik a munkáinak és már nagyon várja, hogy megmutathassa a szobrokat a Török toronyban rendezendő kiállításon, hiszen, mint mondja: a torony tökéletes helyszín. A tárlat megközelítőleg 20 alkotást vonultat fel, a kiállítást dr. Nagy Imre nyitja majd meg.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content