info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Mindenki című Oscar-díjas filmben szereplő Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola SoulAir Kamarakórusának fellépése nyitja a Kastély Zenei Napok elnevezésű háromnapos eseménysort. A valódi zenei csemegeként jellemezhető koncert okán Molnár Mónika kórusvezető mesélt a díjátadó óta eltelt időszakról, az oktatási intézmény zenei hagyományairól és arról, hogy milyen jellegű repertoárral várják június 2-án 17 órai kezdettel a gyulai Almásy-kastély parkjába érkezőket.

Fotó: mno.hu

Az Oscar-díj jelentős hatást gyakorolt az iskola életére. Mint a kórusvezető fogalmazott, az eltelt néhány hónapban igencsak megszaporodtak az ősz hajszálai. Majd nevetve hozzátette, a viccet félretéve, nagyon sokat köszönhetnek a filmes elismerésnek. – Eleinte mindenki a Bodzavirágot szerette volna hallani, mostanra már azonban túlnyomó többségben vannak azok a felkérések, mint a gyulai is, amikor leginkább arra kíváncsiak, hogy kik valójában ezek a gyerekek – fogalmazott.

Nagy örömmel vállalják a koncerteket, azonban arra ügyelni kell, hogy ne aprózódjanak el túlzottan, ne terheljék túl a gyerekeket. – A díj, illetve az általa nyert ismertség nem tesz minket jobb kórussá, azonban nyilvánvaló kötelezettségekkel jár – foglalta össze, kiemelve: a gyakorlás és a koncertezés nem mehet a tanulmányi eredmény rovására, viszont az sem megengedhető, hogy bárki is hamisan énekeljen. Hozzátette, a kollégái külön is sokat foglalkoznak a gyerekekkel, hogy bepótolhassák a leckét, a tananyagot.

A Bakáts téri iskola korábban sok-sok olyan nehézséggel küzdött, melyekkel a többi oktatási intézménynek is szembesülnie kell működése során. Elfogyott a fénymásolóból a papír vagy éppen kifogyott a tinta, amit a szülőknek kellett pótolniuk – hozta példaként. Az ismertség, a díj révén azonban megváltoztak a mindennapjaik, számos lehetőséghez és magántámogatáshoz juthatnak, ami elősegíti, hogy eredeti feladatukra, a tanulásra, tanításra, oktatásra koncentrálhassanak és ne a nehézségek megoldása kösse le kapacitásaikat.

Magánszemélyek és vállalkozások tulajdonosai, vezetői gondolják úgy, hogy segíteni szeretnék az iskolát és direkt módon támogatni a gyerekeket. Egy érmekészítő mester például minden gyermeknek névre szóló Oscar szobrot készített, ami fantasztikus – mesélte lelkendezve Molnár Mónika, aki azt is elmondta, egy másik alkalommal egy spanyol ruházati cég gyermekruhákkal ajándékozta meg őket.

A gyulai fellépéssel összefüggésben a kórusvezető ismertette, korábban már járt a városban és tudja, hogy csodálatos, bár a kastélyt még nem volt szerencséje látni. – Nagy örömmel és nagy izgalommal várjuk a koncertet, a gyerekeknek pedig már beharangoztam az utazást, a helyszínről az Interneten fellelhető képeket mutattam nekik – mondta. Jó lett volna egy picit tovább maradni és a Várfürdőben is eltölteni egy kis időt, de talán majd a következő alkalommal – fejezte ki.

Az ismert komolyzenei gyerekkórus-repertoár mellett könnyedebb hangvételű dalok is elhangoznak majd, hiszen úgy lehet az ifjoncokkal megszerettetni Kodály és Bartók műveit, ha azokkal a zenékkel is foglalkozhatnak, melyeket ők szeretnek és hallgatnak – vallja. – A gyerekek alapvetően szeretnek énekelni, nálunk egészen kis koruktól fogva dalolhatnak, még a tesi tagozatos diákok is. Az is sokat elmond, hogy az igazgató az első próbára egy hatalmas tortával érkezett, amire az volt írva, „Boldog, aki énekel”.

A részletes program IDE kattintva érhető el!

Címkék: , , , , ,
Skip to content