info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Kocsis István drámája a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története, a XVIII. századi Erdély és Magyarország egy emberben letisztuló tükörképe. A reformáció híres és hírhedett nagyasszonyát Isten vallatja saját sorsának alakulásáról.

Bethlen Kata élete megpróbáltatások sorozata, ahogy abban a korban a legtöbb hitéhez hű asszonyé az volt. Választania kellett hitbéli meggyőződése és családja, családi élete, sőt, gyermekei között.

A május 27-én a gyulai református templomban bemutatandó, térítésmentesen megtekinthető színházi előadásról Pozsgai Zsolt rendező nyilatkozott.

Árva Bethlen Kata élete a példa arra, hogy az emberi értékek vállalása nem csak hogy lehetséges egy életen át, hanem olyan megtisztulást is ad, amely életet adhat mindenféle emberi tevékenységnek. A kitűnő író, Kocsis István olyan szerepet írt, amelyet több nagyszerű színésznőnk választott jutalomjátékául. Ez alkalommal Kökényessy Ági formálja meg Bethlen Katát, és a színpadon egy különös férfi is feltűnik, akit Incze Máté alakít.

A darab rendezőjét első körben a nem éppen szokványos helyszínről, a gyulai református templomról faggattuk. A helyszín milyen plusz lehetőségekkel szolgál?

Pozsgai Zsolt: Ezt az előadást több mint tíz évvel ezelőtt mutattuk be színházi körülmények között, majd egyszer csak egy nyári színházi fesztivál alkalmával kipróbáltuk egy református kistemplomban, ahol kiderült, hogy egy ilyen helyszín felerősíti mindazt, ami a darab előnye, érzékenysége. Úgy tűnik, hogy a színésznő beleszeretett a szerepébe. A Reformáció Emlékbizottság felkérésére templomokat járunk az előadással, sokkal több a plusz töltet így, mint egy színházi közegben bemutatva. A másik fontos momentum, hogy a kisebb falvak lakói nem jutnak színházi élményekhez, ilyen módon viszont hozzájuk is eljuthatunk.

A női főszereplő, Kökényessy Ági hogyan hozza, milyenné formálta a hányatott sorsú asszony szerepét?

Pozsgai Zsolt: Kökényessy Ági egyik legnagyobb előnye, hogy emberből dolgozik, tehát nem színészként formálja meg a karaktert. Ez azt jelenti, hogy nagyon közel tudja vinni a nézőkhöz ezt a személyiséget. Incze Mátéról sem szabad megfeledkezni, hiszen ők ketten nagyon szépen, emberi eszközökkel dolgoznak együtt.

A darab mennyire kedves a szívének?

Pozsgai Zsolt: Az egyik legkedvesebb gyermekem, hiszen nagyon jó barátaimmal közösen dolgozunk rajta. Most is éppen Mosonmagyaróvárra igyekszünk és én fogom kezelni a magnót. Boldogan nézem meg akárhány alkalommal, számomra mindig nagy öröm látni ezt a játékot. Nagyon szeretem ezt a fajta színházat, mert tartja bennünk a lelket, mert emberközpontú.

Ez lehet az egyik legfőbb üzenet?

Pozsgai Zsolt: Határozottan igen és az is, hogy bizonyos értékrendeket nem kell feladni, még akkor sem, ha mindenki más azt mondja körülöttünk, hogy ezt tegyük.

Árva Bethlen Kata életéről a Múlt-Kor elnevezésű történelmi portál közöl átfogó ismertetőt, mely szerint a hányatott sorsú írónő 1700. november 25-én született Bonyhán. Apja, Bethlen Sámuel az enyedi kollégium világi kurátora, Bethlen János kancellár fia volt, nagybátyja, Bethlen Miklós a neves államférfi, kancellár és történetíró. Anyja, Borsai Nagy Borbála 1717-ben a református hitben elmélyült leányát kedvenc mostohafiához, Haller Lászlóhoz kényszerítette. Anyja fenyegetőzésére, hogy kitagadja, beadta derekát, a házasság azonban nem tartott sokáig, férje 1719-ben meghalt.

1722-ben a mindössze 22 éves özvegy férjhez ment gróf Teleki Józsefhez, akivel annak haláláig, 1732-ig éltek egyetértésben. Ezután nevezte magát Árva Bethlen Katának, mivel elvesztette két férjét, a két házasságból származó hat gyermeke közül négy meghalt, kettőt, a katolikus hitben nevelkedő Pált és Borbálát pedig erőszakkal vették el tőle. A család nélkül maradt asszony egyik legfontosabb támasza, természetesen az erős református hitvalláson kívül, az írás volt. Minderről bővebben a népszerű történelmi honlapon, ide kattintva!

Szereplők: Kökényessy Ági és Incze Máté

Rendező: Pozsgai Zsolt

A belépés díjtalan

Helyszín: gyulai református templom

Címkék: , , , ,
Skip to content