info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A 300 ezredik látogatót és családját köszöntötték kedden délelőtt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A Budapestről érkezett háromgyermekes édesanya, Juhász Krisztina elmondta, régi vágyuk volt ez az utazás, az Almásy-kastélyt jó ideje szerették volna megnézni. Az interneten tájékozódtak a látnivalókról és olyan kiállítóhelyet kerestek, ami gyermekeik érdeklődését is felkeltheti.

A 300 ezredik látogató egy két főre és két éjszakára szóló szálláslehetőséget kapott ajándékba, ami az Aqua Hotel Superior-ben használható fel. Ezen felül a kiállítóhelyet működtető cég, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. az Almásy-kastélyba, a várba, az Erkel Ferenc Emlékházba, a Ladics-házba és a Kohán Képtárba szóló páros belépőjegyekkel kedveskedett. A fővárosi családot Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató, Görgényi Ernő polgármester, valamint sajtómunkatársak népes hada fogadta.

– Az Almásy-kastély szépen integrálódott a gyulai turisztikai kínálatba, komplex lehetőséget kínálunk annak, aki ide látogat – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó, hozzátéve: a vendégeink négy napra érkeztek, eddig a Várfürdő szolgáltatásait vették igénybe és városnéző körúton vettek részt, ma, ezen az esős napon pedig hozzánk látogattak el. Kiemelten fontos, hogy ne csupán egy-két kiemelt turisztikai attrakció legyen, hanem sokrétű legyen a kínálat – fogalmazott.

Az is fontos momentum, hogy a 300 ezredik látogató pedagógusként tevékenykedik, s bár általános iskolai elsős osztálya van, azonban velük is szívesen visszatérne, akár egy osztálykirándulás keretében.

– Az eredeti tervekben közel sem szerepelt ennyi látogató, ez a létszám a város látogatottságának a mértékét is mutatja – fejezte ki kérdésre Görgényi Ernő polgármester, kiemelve: a város látogatottsága évről-évre növekszik. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a vidéki kiállítóhelyek között az egyik legjobban teljesítő intézmény – mondta.

– A polgármesteri munkáim közül a szívemnek legkedvesebb a kastély, de nem elsősorban azért, mert egy ICOMOS-díjas mérnöki rekonstrukció a város szívében, hanem inkább azért, mert amikor itt járok, akkor mindig azt látom, hogy a gyerekek nem unatkoznak, mint sok más múzeumban, örömmel rohangálnak, szinte versenyt futnak, hogy mindent kipróbálhassanak – foglalta össze.

A kiskastély szárny, avagy mellékszárny fejlesztése további vonzerő növekedéssel jár, a közel egymilliárd forintos tervezet alapkövét a közelmúltban tették le. A szakmai elnevezéssel gasztronómiai élménypontként jellemezhető gasztro-turisztikai attrakció létrehozása több jelentős változással jár majd, az előzetes felmérések szerint a kastélyban eltölthető idő átlagosan 2,5 órával nő meg.

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content