info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Érdemes csak úgy betérni a gyulai Művház földszinti galériájába – ezen állítás nem csupán az intézmény szemszögéből fontos és hiteles, hiszen ezt vallja Novák Attila is, aki legutóbbi látogatásakor egy komplett osztályt is magával hozott. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium iparművészeti tagozatán tanuló diákok vizuális szakmai gyakorlaton vettek részt.

A grafikus és divatstílus-tervező szakos nebulók láthatóan vevők voltak a tanár úr lehengerlő stílusára, a fokozott érdeklődés nyilvánvalóan nem a jobb jegy iránti reménynek volt betudható. Lényegi kérdések és érdemi válaszok hangzottak el, külső szemlélőként is azt lehetett érezni, hogy érdemes lenne visszaülni az iskolapadba.

– Azt éreztem, hogy Molnár Gyula tanár úr kiállítását mindenképpen látniuk kell a diákjainknak, akik pár év múlva akár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanulhatnak – fogalmazott, hozzátéve: ezek a munkák rendkívül izgalmasak, a kortárs íz abszolút tetten érhető és példaként állítható a gyerekek számára.

Mint ismertette, a végzős diákjaival minden évben átjön Gyulára (Békéscsabáról), a jelen helyzet azért is szerencsés, mert a grafikai plakát kiállítás után a Kohán Képtár lesz a következő állomás. – Kohán munkásságát ugyanis minden képzőművészetet tanuló Békés megyei diáknak ismernie kell – húzta alá, kiemelve: olyan európai érték van itt Gyulán, a Kohán képekben, ami irigylésre méltó, ezek napjainkban is friss, izgalmas, energiával- és üzenetekkel teli alkotások. – Nagy örömömre szolgál, hogy volt szerencsém az egyik kiállítását megnyitni – tette hozzá.

Plusz infó, hogy az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója tart különleges tárlatvezetést a Kohán Képtár időszaki kiállítóterében csütörtökön (október 26.) délután 17 órától.

Domján József (1907-1992) Kossuth-díjas festő és grafikus kiállítása látható tehát ezekben a hetekben a Kohán Képtár időszaki kiállítóterében. A kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetés és filmvetítés 17 órakor kezdődik, méghozzá Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum, Passaic NJ. igazgatója, a Domján-örökség képviselője hathatós közreműködésével.

Az eseménnyel, a Domján 110 című tárlattal összefüggésben Novák Attila úgy fogalmazott: felkeltette az érdeklődését és, ha diákok nélkül is, de mindenképpen tiszteletét teszi.

Skip to content