info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Békés megyéből elszármazott Ale Ildikónak nyílt kiállítása Gyulán. Vetületek című tárlata négy héten át térítésmentesen tekinthető meg a művelődési központ földszinti galériájában. (Az alkotó írása).

A Vetületek című kiállítás átfogó egységét a „Tájaim és a Textilpillanatok” sorozatok adják, azonban még további hat mű – Csendéletek, Álom-lapok, Mese, Éjjeli séta – együttese biztosítja a 27 pasztell alkotás erős szövedékét. A Tájaim elnevezésű sorozat megtekintésekor utazások emlékeiből kivetülő és képzelet szülte tájképek, színes tájmetszetek fogadják a nézőt. A felülnézetből rajzolt képzeletbeli útrendszerek sűrűjében akár saját útjuk kifürkészésére is vállalkozhatnak a tárlatlátogatók.

A Textilpillanatok címet viselő sorozat tíz képe arra a véletlenszerűen kialakuló atmoszférára épít, amit az ember nap, mint nap, akarva-akaratlanul hoz létre miliőjében. Sokak számára a hétköznapokban észrevétlen marad, milyen különös, expresszív forma- és színkapcsolatok keletkeznek a heverőre, székre, fotel karfájára vetett ruhák, kendők, blúzok, párnák pár pillanatnyi találkozásából. A teregetés során is az esetlegességben rejlő sokféleség egyedi látványa vonzza magához az annak szépséget felismerő ember tekintetét.

A függöny, mint a külső és belső világ elválasztásának eszköze, mintázatával vagy mintanélküliségével, csupán anyagminőségével is folyamatosan hat. Gyakran érintjük meg azzal a szándékkal, hogy fényt engedjünk be vagy kirekesszük a kíváncsisággal együtt. Elkerülhetetlen, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a jelenséget, amikor a textil a maga lágyságából eredően a nyitott ablakon át beszökő szellő hatására hullámzó mozgásba lendül vagy éppen órákon, napokon át mozdulatlan állapotában marad. Érzékeny alkotói megfigyelések vetületeit közvetítik a sorozat darabjai.

Fotó: Rusznyák Csaba/Gyulai Hírlap

Ale Ildikó képzőművész Békés megyében, Mezőkovácsházán nőtt fel, majd a gimnáziumi érettségi után Szegedre került és ott él ma is. A művész 1997-ben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz szakán diplomázott, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. 2003 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművész tagozatának.

Több országos és nemzetközi csoportos tárlaton vett részt. Szeged Megyei Jogú Város Alkotói díját háromszor nyerte el. Művei megtalálhatók magánszemélyeknél, a szentendrei ArtUnió Galéria Gyűjteményében és a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében. 2013-ban Tájemlékektől az Álomlapokig című önálló, öt hónapon át tartó művészeti projektjét valósította meg a tárlatokhoz kapcsolódó előadások szervezésével, a látogatóközönség interaktív bevonásával.

Alkotó pályája eddigi legjelentősebb önálló kiállítását rendezte meg ez év tavaszán a Szombathelyi Képtárban, ahol egykori festő tanára, Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész mondta el tárlatmegnyitó gondolatait. Tóth Csaba egyik elemző írásában így jellemzi tanítványa művészetét: „A legfelső, a látható réteg Ale Ildikó festészetében a képiség, a világ jelenségeinek élményszerű megragadása, megidézése. Itt is elsősorban a szív dominanciáját keressük.

Vállaltan nem tárgyilagos, tudatosan nem tudatos, teljes mértékben a személyes, érzelmi, metakommunikáció birodalmát kereső alkotó. Eszköztárában itt válik főszereplővé a szín, amely mindig kulcsa e rejtélyes világnak.”

Skip to content