info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében október 14-én és 15-én tartandó gyulai történések középpontjában a rejtélyek, évszázados talányok állnak. Hátborzongató érdekességek az Almásy-kastélyban, a várban, a Ladics-házban, az Erkel Emlékházban és a Kohán Képtárban; furmányos talányok nyomába eredhetnek a vállalkozó kedvű, félelmet nem ismerő, újdonságokat kereső látogatóink.

Az aranykoszorú nyomában: Erkel Ferenc, a Himnusz megzenésítője és a magyar nemzeti opera megteremtője, az aranykoszorút 50 éves szakmai pályafutásának elismeréseképpen kapta a nemzet ajándékaként. A szuvenír különleges és rendkívül értékes, 50 drágakő díszíti, mindegyik egy-egy évet szimbolizál, amit a pályán Erkel eltöltött. A szalagot formázó díszbe Erkel operáinak címe van belevésve. „Az aranykoszorú nyomában” című programon rejtvény segítségével lehet megfejteni, hol lehet az aranykoszorú. A részvétel az emlékházba szóló belépővel lehetséges.

Időpont: október 14-15. (szombat-vasárnap) nyitvatartási időben

A várbörtön titkai: A borzongásra vágyó látogatók bepillantást nyerhetnek a várbörtön rejtélyes világába.  Információkat kaphatnak 16. és 17. századi büntetési szokásokról, továbbá megtudhatják a kínzások korabeli módozatait is. Választ kaphatnak arra is, hogy milyen volt az élet egy középkori várbörtönben, kik hajtották végre a kínzásokat, kik rendelték el és a vallatásnak milyen eszközei voltak, valamint arra is hogyan viszonyult a társadalom mindehhez. A részvétel a várba szóló belépővel lehetséges (Négy az egyben jeggyel is).

Időpont: október 14-15. (szombat-vasárnap) 13:00

Hol vannak a kincseink? A Harruckern- Wenckheim- Almásy-kastélyban nyomozós, történelmi játékban lehet részt venni, amely során egy rejtélyt kell megoldani, ahhoz, hogy a kincsek meglegyenek. Az interaktív, játékos, gondolkodásra késztető feladatok alkalmával feltárul a kastély 19. századi pezsgő világa, megelevenednek a lakók mindennapjai és életük. A program során alaposan meg lehet ismerni az elmúlt korszak értékeit, mentalitását, életmódját. A részvétel a kastélyba szóló belépővel lehetséges (Négy az egyben jeggyel is).

Időpont: október 14-15. (szombat-vasárnap) nyitvatartási időben

Borbála legendája: Egy titokzatos 19. századi rejtély nyomába eredhetnek a Ladics-ház látogatói. Magától kinyíló szekrényajtók, nyikorgó parketta és a bezártnak hitt spaletta nyitva találása a legenda egyik alapja. Mivel a Ladics család tagjai nagy ismertségnek örvendtek ezért a titokzatos jelenségek hamar közbeszéd tárgyává váltak. Rejtélyes történetekkel színesített tárlatvezetésen vehetnek részt az izgalmakra vágyók. A részvétel a Ladics-házba szóló belépővel lehetséges.

Időpont: október 14-15. (szombat-vasárnap) 16:00

Festménykereső: A Kohán György Kossuth- és kétszeres Munkácsy- díjas festőművészről elnevezett képtárban játékos nyomozásra invitáljuk a látogatókat. Interaktív módon van lehetőség arra, hogy megfejtsék a rejtélyt, közelebb kerülhessenek a megoldáshoz, hogy hol van a festmény. Mindeközben Kohán György műveivel, szellemi örökségével játékos módon lehet ismerkedni. A részvétel a képtárba szóló belépővel lehetséges.

Időpont: október 14-15. (szombat-vasárnap) nyitvatartási időben

Fotó: Incze László és Bencsik Ádám/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content