info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
23275353_938160589656851_5721510610231362562_o

Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése – Középpontban a játék

Újabb állomásához érkezik a németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztését megcélzó kezdeményezés. A rendezvénysorozatnak a városrész egyik legfontosabb intézménye, az Erkel Ferenc Emlékház ad otthont. A május 24-én 16 óra 30 perces kezdettel tartandó, térítésmentesen látogatható eseményen a játék témakörben a levéltár munkatársa, dr. Bódán Zsolt tart előadást.

A konkrétumok ismertetése előtt néhány mondatban az elvekről: az átfogó projekt kiemelt célja a helyi gasztronómia, a játék- és ünnep értékeinek kutatása, bemutatása és közösségfejlesztő modell létrehozása, mégpedig a helyi lakosság, az érintett intézmények, szervezetek bevonásával. Kiemelt szempont a generációk közti távolságok csökkentése, a még élő mindennapi közösségi emlékezet elméleti és gyakorlati tudásának rögzítése, valamint ennek alapján digitális tudástár kialakítása, a helyi nemzetiségi összetartozás erősítése, közösségfejlesztő módszerek alkalmazása.

A második célterület a németvárosi polgári gasztronómia hagyományainak felelevenítése, majd jelenkori viszonyokra történő adaptálása, amely lehetőséget teremt a helyi közösségi gazdaságfejlesztésre, egyéni kompetenciák érvényesítésére, önkéntesek bevonására, generációk közötti párbeszédre. A harmadik célterület a helyi gyerekjátékok hagyományainak feltárására, az örökségre alapozott helyi kreatív ipar fejlesztésére, továbbá közösségi alkalmak megteremtésére fókuszál.

Mint dr. Bódán Zsolt a május 24-én tartandó eseménnyel összefüggésben fogalmazott, a hagyományos népi- és polgári játékokról fog ismeretterjesztő előadást tartani, különös tekintettel a Ladics-hagyatékban megtalálható elemekre. A vetítéssel, illusztrációkkal színesített prezentációt követően lehetőség adódik arra, hogy a jelenlévők megosszák, elmeséljék gyermekkori, játékokkal kapcsolatos emlékeiket, tapasztalataikat. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, szándékuk szerint a másfél órásra tervezett esemény utolsó szakaszában kötetlen beszélgetés alakul majd ki.

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content