info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Első születésnapját ünnepli október 29-én a Ciróka-Maróka Baba-Mama Klub. A gyulai Művház földszinti helyiségében működő közösség eseményein az anyukák és az apukák is olyan biztonságban érezhetik magukat, mint egy csöppség a mamája hasában. Ennek meglehetősen egyszerű oka van: a klub szíve és motorja, Molnárné Suhajda Tímea kellő odafigyeléssel, féltő gondoskodással építi a közösséget, szervezi a programokat.

Az ingyenes foglalkozások egyik leghangsúlyosabb célja, hogy a szülők megfelelő tájékoztatást kapjanak az őket és gyermekeiket érintő fontos témákban. Nevelési kérdések kivesézése mellett szakemberektől lehet kérdezni, kézműves kreatív foglalkozásokon lehet részt venni, de például élő, hangszeres zenét is lehet hallgatni. A babócák szocializációja is a pozitív hozadékok között említhető, de legalább ennyire kiemelt cél az is, hogy az anyukák építő, segítő közösségben lehessenek a szülés utáni sérülékeny időszakban.

A szülők megoszthatják tapasztalataikat, elmondhatják élményeiket, sőt tanácsot kérhetnek bizonyos kérdésekben. Az anyaság, apaság, vagyis szülői lét is tanulási folyamatként jellemezhető, nem szégyen tehát segítséget kérni nálunknál tapasztaltabbaktól. A közösségben az egészen apró babák is megtalálhatóak, azonban a három hónapos korban beadandó védőoltást mindenképpen érdemes megvárni; a kvázi felső korhatár a hároméves kor és az anyukák mellett természetesen az apukákat is szeretettel várják.

Új kapcsolatok épültek és új barátságok szövődtek – mondta el a közösség vezetője azon kérdésre, hogyan lehetne az indulás óta eltelt időszak legfőbb pozitívumait összegezni. A kezdeményezés Csepreghy Rózsa ösztönzésére 2016 januárjában tette meg az első lépést, a klubot tavaly ősz óta Molnárné Suhajda Tímea szervezi. Mint fogalmazott, kiemelten figyel arra, hogy a foglalkozásokon minden korosztály számára hasznos információk hangozzanak el. Az eseményeken való részvétel teljes mértékben ingyenes, minden nonprofit alapon működik.

A vendégek között mentős, tűzoltó, rendőr és természetesen orvos is megtalálható volt, a kivesézett témák sorában pedig a biciklis gyermekülés, az egészségpénztári kártya, a kötelező oltások kérdésköre vagy éppen a gyermekkori nyelvtanulás is feltűnt. A közösség szépen épül, folyamatosan gyarapszik, jelenleg több mint 110 taggal büszkélkedhetnek, ez persze nem az aktív tagságot jelenti. Volt olyan foglalkozás, amikor öt szülő és öt gyerkőc volt jelen, de volt olyan is, amikor hatvanan töltötték meg a Művház földszinti klubhelyiségét.

Kifejtette, azért tartja fontosnak és hasznosnak, ha a családok rendszeresen ellátogatnak a Ciróka-Maróka Baba-Mama Klubba, vagy bármely közösségi helyre, mert ezek után nyugodt szívvel engedhetik óvodába gyermeküket kezükben azzal az „útlevéllel”, melybe bele van pecsételve, hogy „az én szüleim igazán fontosnak tartják az emberi kapcsolatokat”. Ez nem csupán a lurkók számára, hanem felnőtt korban is nagy jelentőséggel bír.

Az október 29-én, 16 és 18 óra között tartandó szülinapi bulira mindenkit nagy-nagy szeretettel várnak – húzta alá Molnárné Suhajda Tímea, hozzátéve: Andor bohóc műsora mellett tortával és Frisnyicz András felajánlásának köszönhetően ajándék csokoládéval készülnek. Azt is elmondta, a klub születésnapi partija köré szerveződő eseménysor egyfajta főpróbának is tekinthető, hiszen a közeljövőben „Zsúrdát” szeretne létrehozni, ami arról szólna, hogy születésnapi zsúrokat szervezzenek, mert erre is kiugró érdeklődés mutatkozik.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content