info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Nagyjából egy éves folyamat zárul szeptember 20-án. Más szempontból pedig egy vadonat új életciklus kezdődik, hiszen elkészült a Toldi című mű filmváltozata. Megközelítőleg 15 órányi anyag, közel 300 órányi munka, 19 forgatási nap, rengeteg ősz hajszál és megszámlálhatatlanul sok élmény – egészen röviden így összegezhető a filmkészítés folyamata. Minderről Kónya István producerrel beszélgettünk, aki azt is elmondta, hogy bár nem zárkózna el a teljes Toldi trilógia megfilmesítésének lehetőségétől, azért a politikusi karriert a filmes miatt – egyelőre legalábbis – nem szándékozik félretenni.

Mint a producer-alpolgármester fogalmazott: egyrészt nagyon boldog, másrészt nagyon fáradt, de ezt a teljes stáb és a diákszereplők nevében is mondhatja. Megérte a közel egy éves kemény, megfeszített munka, hiszen a remények szerint olyan filmet láthat a nagyérdemű, amelyre nem csak az alkotók és a szereplők lehetnek büszkék, hanem minden gyulai. Ez a munka egyfajta imázsfilmnek is tekinthető, mert számtalan meghatározó épület és emblematikus helyszín tűnik fel benne.

A Gyulai Várban zajlott május végi forgatás kulisszák mögé kukucskáló képei itt találhatók meg, a júliusi werkfotók pedig itt érhetők el.

Gyula rendkívül népszerű úti cél, de a film által még több embert lehet megszólítani – tette hozzá.

– Igazán örömteli meglepetés volt, hogy mennyi-mennyi tehetséges fiatal van a városunkban – húzta alá élményeiről szólva, kiemelve: nagyon jó volt látni, hogy rengeteg olyan tehetséges gyerek van, akik felkészültségükkel, alázatukkal, szabadidejüket feláldozva tudnak és akarnak is tenni a siker érdekében. A gyerekek jó része akkor is ott volt a forgatáson, amikor nem volt szerepük, a fiúk a pakolásnál, a lányok a sminkelésnél segítettek vagy egészen egyszerűen csak bátorították egymást. A forgatói csapat a munkálatok közben igazi nagycsaláddá vált, nem volt olyan jellegű nézeteltérés, ami akár kismértékben is, de akadályozta volna a megvalósítást.

Közel 20 forgatási nap és számos ősz hajszál, de a siker majdhogynem borítékolható. Mint a producer megfogalmazta, elképesztő, hogy egy-két percnyi anyagért legkevesebb 10-12-14 órát kellett dolgozni.

A rengeteg befektetett munka, idő, energia meghozza gyümölcsét és meg fogja hozni azt a sikert is, amiről a készítők álmodtak.

Kónya István titulusa producer, azt azonban mindenki tudja, hogy alapvetően pedagógusi hajlamokkal megáldott politikusként dolgozik, aki elsősorban Gyula város alpolgármestereként tevékenykedik. Ezek a feladatkörök ebben a projektben összeértek, mégis adódik a viccesnek szánt kérdés: kacérkodik-e a filmes karrier továbbépítésével? A kérdésre rímelő frappáns válasz meglehetősen egyszerű, október 13. után minden kiderül.

Kónya István 2006 óta a törökzugi városrész és 2010 óta Újváros képviselője. Az ott élők, ott lakók ennyi idő alatt kellőképpen megismerték a képviselőjüket és az eltelt években mélységében megismerhették a munkáját is. – Nem kívánom feladni a közéleti szerepvállalást, továbbra is Gyula városáért és a körzetemben élő emberekért szeretnék dolgozni – hangsúlyozta.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha az elkövetkezendő időszakban lehetőség adódna a Toldi trilógia második és harmadik részének megfilmesítésére, akkor azért nem ugrana el a produceri feladatok elől. Van még tennivaló az első résszel is, hiszen bő két héten belül debütál a mozi. A bemutató szeptember 20-án lesz az Erkel Ferenc Művelődési Központ 460 fő befogadására képes nagytermében.

A vetítésen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött. A fokozott érdeklődést jól jellemzi, hogy az első, 18 órakor kezdődő vetítésre nem egészen 24 óra alatt telt be az összes hely és a második, 19 óra 30 perces kezdettel meghirdetett alkalom is nagyon gyorsan telítődni fog. Lehetnek még vetítések a művelődési központban ezeken kívül is, de egyelőre az elsődleges cél az, hogy a gyulai tankerület összes általános iskolájában elérhetővé váljon, mintegy tanórai segédanyagként. Sőt, valamennyi, a városban megtalálható oktatási intézmény szóba kerülhet. A készítők ezután szeretnének elmozdulni az ország közoktatási intézményei felé.

Vannak már olyan ígérvények, hogy a Toldi az ország több mozijában is megtekinthető lesz, de ez még a jövő zenéje.

Végezetül kiemelte, a csodálatos Arany-mű, az elbeszélő költemény egyik legnagyobb különlegessége, hogy eddig még soha senki nem dolgozta fel, nem készült sem rajzfilm, sem animáció, sem színházi darab, film meg pláne nem, úgyhogy lehet mondani, Gyulaikum született.

A film dupla díszbemutatója tehát szeptember 20-án lesz, regisztrálni ide kattintva lehet; exkluzív tartalmak, egyéb érdekességek a Facebook-eseményben találhatók❗

Borító fotó Incze László
Szöveg Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , ,
Skip to content