info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Megújul az Almásy-kastély mellékszárnya és a szomszédos Szent Miklós park

Újabb ütemmel folytatódik a gyulai turizmus fejlesztése – fogalmazott dr. Görgényi Ernő azon a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón, ahol a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont mellékszárnyának felújításra vonatkozó konkrétumokat ismertették. A nagy sajtóérdeklődés övezte eseményen a városvezető mellett dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Kónya István alpolgármester, Alt Norbert alpolgármester és Béres István városi főépítész is részt vett.

A fogadótér, a pénztár is átköltözik majd – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A kastély építési korának megfelelő hangulatot fognak teremteni, s mindezt 21. századi épületgépészettel, korszerű eszközökkel ötvözve megvalósítani – fogalmazott a városi főépítész. Mint Béres István ismertette, egy akár 220-250 fő befogadására alkalmas rendezvény termet alakítanak ki és a gasztronómia is hangsúlyossá válik. A beruházás elsősorban a látogatói élmények fokozását, javítását célozza. Átköltözik a fogadótér, a pénztár, lesz csemegetár, vendéglátói terasz, melegítő-előkészítő konyha, ahonnan kiszolgálható a bálterem, az új torony felőli tetőtérben pedig irodák kapnak helyet.

Legutóbb 2002-ben zajlott jelentős szerkezeti felújítás a cselédszárnyként is említhető mellékszárnyban. Az eltelt időszak látogatói tapasztalatai alapján beigazolódott az a feltevés, igény, hogy ebben az épületrészben is közösségi tereket indokolt kialakítani – ismertette Béres István, hozzátéve: az ide látogatóknak nagy alapterületű közösségi terekre is szükségük van, hiszen nagyobb létszámú események a főépületben nem rendezhetők meg. A megvalósítandó nagyterem többek között konferenciáknak, kiállításoknak, hangversenyeknek és természetesen esküvőknek, lakodalmaknak is otthont adhat.

Az épületrész külleme nem változik, viszont a belső terei teljes mértékben megújulnak. A falak és különféle díszítőelemek mögött 21. századi gépészeti technika biztosítja majd a komfortot, például a világítás, a fűtés-hűtés, légtechnika vonatkozásában. A belső terek hangulata a kastély építési korának megfelelő lesz. A beruházás a támogatási szerződés szerint 2019 őszére készülhet el, a kivitelezési közbeszerzési eljárások optimális esetben idén nyáron, ősszel zárulhatnak le.

A Szent Miklós park is újjászületik

A mellékszárny mellett a Török torony szomszédságában található Szent Miklós park is megújul. A városnak egy nagyon szép és fontos kelet-nyugati műemléki tengelye van, ami a Várkerttől a Németvárosban található Apor Vilmos térig terjed – húzta alá Béres István. Tudható, hogy a belváros parkrendszere, az Erkel tér, Petőfi tér, Harruckern tér, Október 23. tér és a Kossuth tér már megújult, így a belváros kellős közepe az elmúlt századforduló tudását és technikáját tükrözi, ilyen módon szolgálja ki az itt lakókat, valamint a turistákat – tette hozzá.

Az ezredforduló tájékán alapított, létrehozott Szent Miklós park korszerűsítése, felújítása mindenképpen indokolt, hiszen az itt áthaladó gyalogos forgalom megsokszorozódott. A gyalogosfelületeket, pihenőfelületeket szükséges korszerűsíteni, átalakítani azért, hogy a belvárosból a kastély, kastélykert irányába és viszont, kényelmesen lehessen közlekedni. A megvalósítandó tervezet, vagyis a park rendbetétele a szép és gazdag növényzet megőrzését és így a pihenést is szolgálja.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Skip to content