info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Szeptember 2-án (szombaton) délelőtt 9 órai kezdettel megemlékezést tartanak Gyulán, az 1566-os ostrom várvédő hőseinek tiszteletére. A várnál, a Kerecsényi emléktáblánál rendezendő eseményen Alt Norbert alpolgármester mellett a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselője is tiszteletét teszi.

A gyulai vár ostroma 1566. július 2-án kezdődött. Megközelítőleg 2000 végvári vitéz vette fel a harcot Pertev pasa nagyjából 30 ezres seregével. A pasáról tudható, hogy rokona a hírhedt Szulejmán szultánnak, akinek parancsára megindult a rettegett oszmán hadsereg azért, hogy a keresztény Európát a félhold uralma alá hajtsa.

Azonban a gyulai erődítmény védelmével megbízott személyt, Kerecsényi Lászlót és válogatott legényeit sem kellett félteni.

A jelentős túlerő ellenére az ostrom rekordideig tartott. Amennyiben sorra vesszük várainkat, akkor alig találunk olyat, amit egy hónapnál tovább tudtak volna tartani, ehhez képest a gyulai vár és védői 63 napig tartóztatták fel a hódítókat, ami óriási fegyvertény. Az erődítés feladás útján került török kézre. Az ostromlók szabad elvonulást ígértek a védőknek, amit aztán csalfa módon nem tartottak meg. A várat elhagyókat majd mind egy szálig lemészárolták.

A várvédő hősök emléke előtt tiszteleg a szeptember 2-án tartandó esemény, melynek keretében a város alpolgármestere Alt Norbert, majd Kovács Péter plébános, Baráth János lelkipásztor és Pápai Attila lelkész mondja el gondolatait. Ezt követően a megjelentek az emlékezés koszorúit helyezik el, végül pedig Szabó Árpád közreműködésével díszlövések dördülnek.

A tisztelet kifejezéseként a hagyományőr ezen a napon nyitvatartási időben (10 órától 18 óráig) minden órában egészkor puskalövést ad le. Az ostromról szóló részletes összeállítás IDE kattintva érhető el!

A fotókat Bencsik Ádám, Incze László és Rusznyák Csaba készítette a Gyulai Végvári Napok elnevezésű rendezvényen.

Skip to content