info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Építéstörténeti érdekességek a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban. Két helyszín, két igazán érdekes, különleges és egyedülálló épület, valamint két lehengerlő, nagy tapasztalatú előadó Gyulán, a Kulturális Örökség Napjai, European Heritage Days elnevezésű kezdeményezés alkalmából.

Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető akcióban

Szeptember 16-án 11 és 15 órától egy-egy előadás várja az érdeklődőket, a kastélyban Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető, míg a várban Cseresznyés János történész avatja be az érdeklődőket a két fantasztikus épület nem kevésbé fantasztikus történetébe.

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – hozzáférhetővé, megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára – az évek során alapjaiban nem változott.

Az a cél tehát, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely megerősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

Építéstörténeti különlegességek a várban és a kastélyban

Szeptember 16-án tehát 11 és 15 órától egy-egy kuriózumként jellemezhető előadás várja az érdeklődőket, a kastélyban Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető, míg a várban Cseresznyés János történész avatja be az érdeklődőket a két fantasztikus épület nem kevésbé fantasztikus történetébe.

Cseresznyés János történész – isszák a szavait

A két eltérő időpont lehetővé teszi, hogy a közel hat évszázados erődítmény és a mintegy három évszázados kúria, valamint az itt élt családok története iránt érdeklődők mindkét előadáson részt vehessenek. Azért is érdemes ilyen módon szervezni az erre a szombatra eső programokat, mivel a két egyedülálló épület története szorosan összefügg, gyakorlatilag elválaszthatatlan.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kastély időszaki kiállítótere éppen a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel félezer darabból álló kollekciójának ad otthont. A „fehér arany” tagadhatatlanul kulturális örökségünk része, története szervesen összefonódik a magyarországi nemesi családok történetével. A megközelítőleg 80 millió forintos biztosítási értékkel bíró unikális gyűjtemény külön belépőjeggyel tekinthető meg.

A Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető által tartandó előadás kastélybelépővel vagy külön, 500 forintért megváltható jeggyel hallgatható meg, míg Cseresznyés János történész előadásán várbelépővel lehet részt venni.

Skip to content