info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Csodák igenis vannak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a fajta összefogás, amit a koraszülöttek életesélyeit javító mentőautó beszerzése kapcsán lehetett tapasztalni. A speciális gépjármű szeptember 30-án megérkezett; tennivalók azonban továbbra is vannak, aki segíteni szeretne, továbbra is megteheti. Mint dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed fogalmazott, a második fázis megvalósítása zajlik, vagyis most már elsődlegesen az eszközök, műszerek beszerzésére koncentrálnak.

November 17-én és 18-án lesznek olyan események Gyulán, melyek a koraszülöttek életesélyeinek javítását szolgálják. Az Almásy-kastély és a Művház is lila „ruhát ölt”. A padlizsánszín megvilágítás mellett azonban egyéb érdekességek is várják az érdeklődőket: lesz bábszínházi előadás, zenés gyermekműsor, játszóház. Na de a programelemekről egy kicsit később! A jellegzetes épületek fénnyel való megfestése csupán figyelemfelkeltés, az igazán fontos az, amit a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány „szíve és motorja” is vall.

Mint Abdul doki fogalmaz: a nemzetközi koraszülött nap elsődleges célja a figyelemfelkeltés, az hogy az érdeklődés középpontjába állítsa az érintett családokat. Az előfordulási gyakoriság Magyarországon 8-10 százalékra tehető, sokakat érint – tette hozzá, aláhúzva, a területen komoly eredmények vannak, rengeteget fejlődött az ellátás, történtek előrelépések Békés megyében is. Rövid idő alatt sokat javult a csecsemő-halálozási arány, rohamosan fejlődik a szakma. Természetesen ebben az ügyben mindig van tennivaló, mindig lehet és kell is javítani.

A családok hihetetlen küzdelmet folytatnak, de fantasztikus az a munka is, amit a területen dolgozók, a konduktorok, háziorvosok, védőnők nap, mint nap végeznek – hangsúlyozza a szakember, aki Békés megyében sokak számára e tekintetben gyakorlatilag egyet jelent az elsődleges és közvetlen segítséggel. – A legfontosabb, hogy a lehető legjobb életminőséget tudjuk biztosítani a csöppségeknek és a családok mindent megkapjanak, ami csak lehetséges, ami tőlünk telik – fűzte hozzá.

Ha már az eredmények szóba kerültek, a mentőautó, a koraszülöttek életesélyeit javító speciális gépjármű megkerülhetetlen tényező. Pontosabban, az a példaértékű összefogás megkerülhetetlen, ami a beszerzés kapcsán megvalósult. Abdulrahman Mohamednek és munkatársainak, az alapítványi szakembereknek ebben elévülhetetlen érdemei vannak, de egy pillanatra sem szabad azt gondolni, hogy ez a történet megállt és az érintettek elégedetten hátradőltek karosszékükben.

A második fázis lépett életbe, melynek lényege, hogy a mentőautó megfelelő felszereléssel, eszközökkel ellátva rendelkezésre állhasson. Ezzel összefüggésben Abdul doki úgy fogalmaz: felvették a kapcsolatot a gyártó cégekkel, az árajánlatokat megkapták és hamarosan beépíttetik a vadonatúj műszereket, melyekre majdnem teljes egészében rendelkezésre áll a fedezet. A harmadik fázis a működtetés lesz, ez a legnehezebb rész, kiegészítő forrásokra, támogatásokra lesz szükség még úgy is, hogy a kórházzal és más alapítványokkal együttműködve valósul meg az üzemeltetés.

A támogatás, segítségnyújtás lehetősége tehát továbbra is fennáll, a november 17-én és 18-án tartandó rendezvény is ennek a célnak van alárendelve. Keresik a lehetőségeket, a potenciális támogatókat, az együttműködés útjait más alapítványokkal, tehát a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnál továbbra is azon dolgoznak, hogy a születendő csöppségeknek semmiben sem kelljen hiányt szenvedniük.

Fotó & videó: Incze László/Erkel Ferenc Noprofit Kft.

Részletes program

November 17. (péntek):

17:00 Lilában tündököl az Almásy-kastély látogatóközpont

November 18. (szombat), helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ, II. emelet

14:30 Köszöntő beszéd dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed részéről

14:40 Tájékoztató Sós Judit, a gyulai Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai- és gazdaságfejlesztési osztály vezetője részéről

15:15 Bábelőadás – Nevess! Ints! Bábcsoport

16:00 Kepenyes Pál zenés gyermekműsora

17:00 Lilában tündököl a Művház, ahol egész délután a Bábika Népi Játszóház várja a gyermekeket, családokat

Skip to content