info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Szórakozzunk vagy ismeretszerzés is legyen a kirándulás? Ugye minden osztályfőnök ezzel kezdi, amikor igyekszik összeszedni javaslatait diákjainak, kisebbek esetén a szülőknek arról: hova tegyenek látogatást az osztállyal? Szerencsére akad azért olyan úti cél is, ahol nem kell választani; olyan, ahol a szórakozás, a kikapcsolódás és az új ismeretek szerzése nem zárja ki egymást.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban című állandó kiállítása a tökéletes bizonyítéka, hogy a „tanulni”, „ismereteket szerezni” kifejezések nem jelentenek egyet az unalommal. Nem időutazásra hív ugyanis a tárlat, hanem a ma használt eszközök, kifejezések, viszonyítási pontok segítségével mesél a 19. század második felének kastélyáról; az egykori arisztokrácia mellett a cselédség mindennapjairól.

A kastély kávézójában aztán gróf úrfinak, grófkisasszonynak érezheti magát minden gyermek. A süteményből, vagy mondjuk perecből és házi készítésű szörpökből álló uzsonna költségei a szülők számára sem lesznek riasztók. A kastélyt körülöleli egy csodálatos park is, melyben platánok, tölgyek és berkenyék árnyékában hűsölve, vidéki kisvárosi nyugalomban pihenhet meg a társaság – a következő kaland előtt.

Mert ha az ember Gyulán jár, nem maradhat el a másik nagy élmény: a vár megtekintése sem! A valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt, gótikus síkvidéki téglavára azt mutatja be, hogyan éltek egy 16. századi végvárban. A várkiállítást remekül egészítik ki múzeumpedagógiai foglalkozások; mondjuk arról, hogyan készült a középkori könyv, de igazán izgalmas a jelmezes vármustra, az udvari torna, végén pedig a lovaggá avatás is.

Egész napos játékot kínál az egymástól mindössze 320 lépésre álló két történelmi épület, ami kétnapos program esetén akár jól egészítheti ki a Várfürdőben tett látogatást, de önállóan, az egy napra érkezők számára is felejthetetlen élményt nyújt – meglepően olcsón!

Konkrét ajánlatért keresse a kiállítóhelyek munkatársait a var@gyulakult.hu és a kastely@gyulakult.hu címeken!

Vasúton díjmentesen utazhatnak a diákok a gyulai várhoz

A várhoz tett gyulai kirándulás egy közelmúltbeli döntésnek köszönhetően még egyszerűbben, kevesebb költséggel oldható meg. Huszonöt helyszínnel, köztük a gyulai várral bővült a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre – jelentette be korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, Závogyán Magdolna.

Részletes információk, szükséges dokumentumok a vár honlapján, IDE kattintva érhetőek el!

A kedvezmény a tavaszi, nyári és őszi iskolai szünet kivételével a tanév szorgalmi időszakának egészére vonatkozik. Fontos tudnivaló, hogy tíz tanulónként egy felnőtt kísérő utazását szintén díjmentesen lehet majd igazolni. Az indoklás szerint az élményalapú és hatékony oktatáshoz ezek a helyszínek jelentős mértékben járulnak hozzá és az itt szerzett ismeretek a gazdag élményeknek köszönhetően eredményesebben vésődnek be a diákok fejébe.

www.gyulavara.hu

www.gyulaikastely.hu

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content