info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Kemecsi Lajos: a szakmának mindenképpen látnia kell azt, ami itt megvalósult

Az országos néprajzi, muzeológiai szakma krémje tekintette meg az Almásy-kastély állandó és időszaki tárlatát

Néprajzos csoport (3)

Háromnapos, országos vetületű szakmai konferenciát, illetve továbbképzést szerveztek a Néprajzi Múzeum illetékes munkatársai. A közel 100 fő részvételével megtartott programsornak alapvetően Békéscsaba, pontosabban a megújult Munkácsy Mihály Múzeum, a Szlovák Tájház és a Munkácsy Mihály Emlékház adott otthont. A résztvevők azonban az egyik kihagyhatatlan Békés megyei úti célt, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot is útba ejtették.

A kastély az utóbbi időben mintha még a kezdeteknél tapasztalt érdeklődésnél is fokozottabban került volna a szakmai érdeklődés középpontjába. Gyakorlatilag egymásnak adják a kilincset az ország minden pontjából érkező csoportok, delegációk, különféle szakmai rendezvények küldöttségei. A néprajzi, muzeológiai továbbképzés résztvevőinek ezúttal az Almásy-kastély jelentette a habot a programsor tortáján vagy, ahogyan a Néprajzi Múzeum igazgatója fogalmazott, a mazsolát a habon.

A gasztronómiai szóképeket félretéve, érdemes Kemecsi Lajos benyomásairól, indíttatásáról, érdeklődéséről többet is megtudni. Mint mondta, arra a kérdésre, hogy szakmai berkekben milyen megítélés alá tartozik a kastély, lehet udvarias és lehet nagyon őszinte választ adni, ám szerencsére ebben az esetben ez a kettő egybeesik. Amikor eldőlt, hogy a továbbképzés helyszíne idén Békéscsaba lesz, akkor az is egyértelművé vált, hogy a látogatóközpontként újjászületett gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély megtekintését is felveszik a programba.

Az volt az alapvetés ugyanis, hogy a néprajzi és a muzeológiai szakág, a szakma képviselőinek ezt látniuk kell.

Sajnos még mindig a kivételes projektek közé sorolható a gyulai kastély – reagált Kemecsi Lajos azon felvetésre, hogy miért ennyire egyértelműen pozitív a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megítélése. Ahogyan fogalmazott, következetesen, a tervezési fázisra időt szánva jött létre ez a tervezet, ami a nemzetközi viszonyokat, a korszerű szcenográfia, az ismeretátadás, a módszertan legmodernebb elemeit is magába foglalja és ez különösen elismerésre méltó, izgalmas, valamint inspiráló azok számára, akik hasonló kihívással küzdenek.

A hasonló alatt azt lehet érteni, hogy egy hagyományos épület struktúrában, kötött térben szükséges megvalósítani a kiállításaikat – tette hozzá, aláhúzva: ilyen módon nagyon sok hazai közgyűjtemény számára jelenthet tehát iránymutatást az, ami itt megvalósult. Ez nem jelent kizárólagosságot, hiszen vannak ettől egészen eltérő filozófiával, megközelítéssel dolgozó tárlatok, ahol például a tárgyközpontúság a meghatározó. A Néprajzi Múzeum igazgatója szerint nagyszerű az, hogy végre Magyarországon is látható egy ilyen magas színvonalon kivitelezett és átgondolt, időben nagyon jól megtervezett attrakció.

Az átgondoltság nagymértékben javította a megvalósult projekt minőségét – foglalta össze.

Az sem elhanyagolható momentum, hogy jelenleg zajlik a Néprajzi Múzeum elköltöztetésének előkészítése, új épületek készülnek az intézmény számára és az új épületekben nyilvánvalóan teljesen új kiállítás valósul majd meg, a tervek szerint 2021-re. A régi tárlat 1200 négyzetméteren volt megtalálható, míg az új kiállítás az új helyszíneken elhelyezendő különféle szegmensei majd 5000 négyzetméteren lesznek megtalálhatók. Kemecsi Lajos a tervekről szólva kifejtette, nagyon nehéz ezt úgy megvalósítani, hogy a tárgyalapú részek mellett a korszerű szcenográfiát és a modern ismeretátadást is felhasználják. A Néprajzi Múzeum munkatársai az utóbbi három évben sok tucatnyi külföldi és hazai jó és rossz példát tekintettek meg – mondta, kiemelve: Gyulán természetesen a sikeresen megvalósított projektre találtak követendő példát.

– Nekem, mint gonosz intézményvezetőnek az a célom, hogy a kollégáim ne csupán felszabadultan, magánemberként kikapcsolódva szemlélődjenek, hanem igenis vegyék észre azokat a módszertani megoldásokat, melyeket majd mi is alkalmazhatunk az immár megújult múzeumunkban – engedett betekintést mosolyogva. A kollégái nyilvánvalóan nem tartják gonosznak, hiszen ez az a helyszín, ahol akár egy ilyen szakmai küldöttség, illetve konferencia résztvevői is játszva tanulhatnak akár arról is, hogyan lehet a régmúlt meghatározó eseményeit, érdekességeit a mai kor eszközeivel bemutatni, átadni, elmesélni.

Fotó: Incze László

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content