info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Befejeződött a gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel emlékház Facebook oldalain futó játékunk, amelyben arra biztattunk titeket, hogy ismerjétek meg Gyulát virtuálisan, hogy aztán felfedezhessétek személyesen is.

Többektől kaptunk köszönetet a játékért, arra buzdítva egyúttal, hogy legyen folytatása a vetélkedésnek. Jöttek válaszok – a teljesség igénye nélkül – a fővárosból, Vácról, Zalaegerszegről, Marcaliból, Ózdról, Szegedről, a Bakonyból, s persze Békés megyéből is.

Megvannak a nyerteseink, de a közel száz játékos válaszait még egyszer egyesével végig bogarásszuk, ezt követően értesítjük a legjobbakat.

A 15 feltett kérdésre egy játékosunktól kaptunk 14 helyes választ, négyen pedig 13 alkalommal válaszoltak jól. A 12 pontosokkal (ők tizenegyen vannak) játszunk tovább, hogy a még rendelkezésünkre álló négy nyereménynek is gazdát találjunk.

Valamennyiükkel a játék során megadott e-mail címeken folytatjuk a kommunikációt.

További érdekességekért érdemes kattintani, de előbb ezt olvasd végig!

A kérdések döntő többségére online felületeinken meg lehet találni a válaszokat. Egy tippelős kérdésünk volt, de akadt olyan, aki arra is tudott empirikus, tapasztalásból eredő választ adni.

A Részvételi- és játékszabályzatban vállaltuk, hogy közzé tesszük a helyes válaszokat, íme:

Hogy megismerjük az Almásy-kastély egykori, 19. század végi berendezését, milyen dokumentum lehet a segítségünkre?

Az 1885-ös keltezésű inventárium. (Csak ennyi kellett volna, de ennél bonyolultabb válaszokat is elfogadtunk.)

A gyulai vár tulajdonosaként ki volt a magyar történelem egyetlen női főispánja?

Frangepán Beatrix.

A Wenckheim grófi család melyik tagjáról mintázta híres írónk, Jókai Mór Az egy magyar nábob című könyvének szereplőjét?

Wenckheim József (elfogadtuk így is: Wenckheim József Antal, Wenckheim III. József).

Milyen hangszer áll az Erkel Ferenc Emlékház hálószobájában?

Zichy-harmónium (a zongora, harmónium válaszokat nem fogadtuk el, a „harmónium, amelynek tulajdonosa gróf Zichy Géza volt” típusúakat viszont igen).

Melyik helyiségből léphetünk a vár kápolnájának erkélyére?

A várúrnőiből.

1746 nyarán különleges program tette emlékezetessé Harruckern báróné kastélyban tartott névnapi ünnepségét. A közönség nagy tapssal fogadta, sőt a történelembe is bevonult ez a meglepetés. Mi volt ez a program?

Az első magyarországi kastélyban bemutatott színjáték. (Sok esetben a színdarab címét kaptuk válaszul; a fenti kiegészítés nélkül viszont azt hibásnak vettük, hiszen a kultúrtörténetbe a magyarországi kastélybeli színjátszás első alkalmaként került be az esemény.)

Hogy hívták azt az ügyvédet, akinek Gyulára költözésével a Ladicsoké lett a később a családról elnevezett, Jókai utcai épület?

Dr. Ladics György (elfogadtuk még: Ladics György).

A Harruckern család egyik kedvenc ínyencsége volt a mára védett fajnak számító hüllő. A 19. században ezerféle variációban kerülhetett a tehetősebbek asztalára. Melyik állatra gondoltunk?

A teknősbékára.

Hogyan tudsz tisztelegni a várban az 1566-os ostrom hősei előtt?

A kápolna előtti harang kétszeri megkongatásával. (Ragaszkodtunk a kétszeri kongatáshoz. Ehhez nem kellett már járni a várban, hiszen nemcsak a harangnál elhelyezett táblán szerepel, a gyulavara.hu oldalon is olvasható.)

A kastély kiállításában bemutatott korszak életmódjának megfelelően mely helyiséggel nem találkozhatunk a kiállításban?

Fürdőszobával (elfogadtuk még: fürdőszobával és wc-vel, wc-vel, toalet szobával).

Hány lépcső vezet a kastély kilátótornyába?

86 (elfogadtuk a 80-t is).

Az 1846-os Pest–Párizs sakkmérkőzés magyar csapatának Erkel Ferenc is a tagja volt. Hogyan nevezték el azt a taktikai elemet, amelyet a pesti csapat tagjai erre a mérkőzésre dolgoztak ki?

Magyar védelemnek, vagy budapesti megnyitásnak (együtt helyes a válasz).

Gondoltunk egy tárgyra. A kastély házvezetőnője mindig magánál hordta, birtoklása tekintélyt adott, így a női személyzet felettesének szimbóluma is volt. Mi ez a tárgy?

A kulcscsomó.

Nemcsak a kastély, a vár is dicsekedhet holoprojektorral – ez ráadásul saját fejlesztésünkben valósult meg. Az erődítmény melyik termében található az eszköz, amelyben egy várfundáló ismerteti az egykori palánkfal felépítését?

Az eltemetett vár c. kiállítórészben. (Az ennél bonyolultabban meghatározott válaszokat is elfogadtuk, ha szerepelt benne Az eltemetett vár.)

Mi a címe annak a nagysikerű programunknak, amely a Ladics-házban a polgári házasságról szól?

Kimaradás engedélyezve – kompromisszumok egy polgári házastársi viszonyban.

Még egyszer köszönjük a nyereményeket a felajánló szállásadóknak és a Gusto Étteremnek! A szálláslehetőségeket cégünk, a gyulai kiállítóhelyeket üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. a várba, az Almásy-kastélyba, az Erkel emlékházba, a Ladics-házba és a Kohán Képtárba szóló belépőkkel egészíti ki.

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content