info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia szabadegyetemének gyulai eseményei között Szörényi Levente és Stumpf András zenés estje, a Kaláka fellépése és az Anna & the Barbies koncertje is megtalálható. Talán elég is lenne ennyi, hogy a nagyközönség érdeklődését felkeltsük, azonban ez a téma jóval többet kíván, érdemes a mögöttes tartalmat, az elvet és az ehhez társított szándékot is felfejteni.

A szeptember 26. és 29. között rendezendő szabadegyetemnek kettős célja van. A projektért felelős Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) rendszeresen biztosít különféle programokat, valamint kurzusokat növendékei részére, ezzel párhuzamosan – például az úgynevezett karavánok és rendhagyó irodalomórák keretében – a fiatal, kortárs irodalmat igyekeznek eljuttatni az ország különböző pontjaira és határon túli, magyarlakta területekre is. A Szabadegyetem tehát a KMTG növendékei és a nagyközönség számára is izgalmas programokkal kívánja népszerűsíteni a kortárs magyar kultúrát, illetve igyekszik megismertetni tevékenységét az érdeklődőkkel.

A KMTG legfőbb szándéka az anyaországi és határon túli magyar tehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal kortárs művészet teljesítményeit ne csak Budapest és a nagyobb magyarországi városok, hanem minél több magyarlakta település közönsége megismerje. A szervezet nagyszabású tehetségkutató és tehetséggondozó projektje az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, mely Rejtő Jenő kultuszkönyvének címét választotta nevéül.

Anna & the Barbies koncert Gyulán

Erősen kezdődik az ősz a gyulai Művházban, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia szabadegyetemének keretében az Anna & the Barbies is fellép!További infók, programok, érdekességek: https://gyulakult.hu/cimlap/#gyula #gyulaiművház #házhozjönakultúra #szépőszünklesz

Közzétette: Erkel Ferenc Művelődési Központ – 2017. szeptember 21.

Az Íróakadémia első szabadegyetemét – a hagyományteremtés igényével – Gyulán rendezik.  A szabadegyetem fókuszában a kortárs magyar kultúra áll, kiemelt figyelemmel az irodalom és a társművészetek (színház, film, dalszövegírás, képregény, rajzfilm, valamint újságírás) kapcsolatára. A hallgatók és az érdeklődő nagyközönség workshopokon, előadásokon találkozhat más művészeti ágak kiemelkedő képviselőivel, esténként pedig zenés irodalmi eseményeken, koncerteken vehet részt.

– Olyan programokat igyekeztünk Gyulára szervezni, melyek nem csupán diákjaink, hanem akár az oktatóink és természetesen a nagyközönség „okulására” is szolgálhatnak – fogalmazott a kezdeményezés sajtóreferense. Schreiber András hozzátette, szeretnék szélesebb körben is megismertetni, bemutatni az íróakadémiát. – Gyula városa igen pezsgő kulturális élettel bír, több szálon kapcsolódik az irodalmi, művészeti élethez, s a tavalyi esztendőben ez volt például a könyvhét ünnepi eseményeinek kiemelt vidéki helyszíne is – húzta alá azon kérdésre, hogyan esett a választás erre a határ közeli kisvárosra.

Mint mondta, mindenképpen szerettek volna elszakadni a fővárostól, hiszen a budapesti kulturális programok szinte már kioltják egymást. A gyulai kulturális paletta viszont ezáltal még tovább élénkül. A felvezetőben említett koncertek mellett Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, Stumpf András Prima-díjas újságíró, valamint a Kaláka együttes tagjainak mesterkurzusát, Nemere István író, Futaki Attila képregény-rajzoló előadását, a MOME Animációs közösségének bemutatkozó prezentációját, a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika tanszékének workshopját vagy éppen a kihelyezett szerkesztőségi üléseket is érdemes megemlíteni.

A részletes programsor IDE kattintva érhető el!

Skip to content