info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Múzeumok Juniálisának ezúttal az Erkel Ferenc Emlékház ad otthont. A helyszín kiemelt fontossággal bír, hiszen éppen június derekán lesz 175 éve, hogy a Himnusz-bizottság elbírálta a beadott pályaműveket. A június 13-án tartandó eseménysor 10 órakor startol és a helyszín mellett több olyan elemet tartalmaz, ami az évfordulónak tisztelegve állít emléket.

A rendezvényen keretében Békés megyei múzeumok, közgyűjtemények mutatják be foglalkozásaik legjavát. A szervezők egyik kiemelt célja, hogy az intézmények a megyében megtalálható, kulturális kikapcsolódási lehetőségekre hívják fel az iskolai közösségek figyelmét. Az előzményekről tudható, hogy Gyula városa legutóbb 2016-ban volt az eseménysor házigazdája, akkor a vár udvarán összesen tíz kiállítóhely, intézmény mutatkozott be. Az eseményt úgy kell elképzelni, mint egy kulturális kirakodóvásárt: minden múzeum közszemlére teszi azokat az érdekességeit, amivel vonzani kívánja a közönséget.

A Múzeumok Juniálisa elsődlegesen a város iskoláinak diákjait, pedagógusait célozza meg, számukra a programokon való részvétel díjtalan.

Már az első fellépők is ígéretesek, hiszen érkezik Cseh Antal a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, Simon Zoltán és párja a Belencéres Néptáncegyüttesből, Rázga Áron zongoraművész, s aki az egészet összefogja: Kiss Rózsa.

Részletes program

  • 10:00 – 10:10  Vendégek köszöntése, a program ismertetése (Cseresznyés János, múzeumi koordinátor)
  • 10:10 – 14:30  Megyei múzeumok múzeumpedagógiai kínálatainak bemutatása (Erkel Ferenc Emlékház udvarán, folyamatosan)
  • 10:00 – 11:00  Kiss Rózsa tanárnő és társainak élőszereplős előadása Erkel és a nemzeti opera címmel (Erkel Ferenc Emlékház, udvar)
  • 11:00 – 12:00  Czápos Péter és Sztán Péter tanár-sakkozók sakkbemutatója (Erkel Ferenc Emlékház, udvar)
  • 12:00 – 13:00  Tárlatvezetés az Erkel Emlékházban (Szappanos Gábor, történész)
  • 13:00 – 14:00 Szilágyi Sándor történész helytörténeti előadása Az 1801-es nagy gyulai tűzvész címmel (Erkel Ferenc Emlékház, tanterem)
  • 14:00 – 14:30  Kukár István művésztanár: A 19. századi történelmi festészet című előadása (Erkel Ferenc Emlékház, tanterem)
Címkék: , , , , , , ,
Skip to content