info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Bott Frigyes és Mátyás András borászok lesznek a vendégei a Minden Magyarok Borai elnevezésű programnak, ami a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja kísérő rendezvényeként idén is a fesztivál első estéjén kerül megrendezésre. A felvidéki Garam mente borvidék szakembereivel most is Ambrus Lajos, József Attila-díjas író beszélget majd borokról, vidéki életről, identitásról.

Bott Frigyes nevével az utóbbi években rendszeresen találkozni az 50 legjobb magyar borász között. A 10 hektárnyi, vulkanikus alapkőzeten elhelyezkedő, magas mésztartalmú agyag talajon gazdálkodó Bott klasszikus fehérborai bogyózás nélkül, egész fürtben kerülnek prés alá, majd a must rövid ülepítése után, spontán erjednek vékonydongájú, négyhektós magyar tölgyben. Ami közös bennük: minimális hozzáadott kén mellett, szűretlenül kerülnek palackba, és a hosszabb héjon áztatás ellenére nem viselik magukon a narancsborokra jellemző stílusjegyeket.

Magas mésztartalmú löszön, mészkő altalajon, 12 hektáron termeszti szőlőjét Mátyás András, aki kisebbik fiával készíti borait vegyszerek és gyomírtók nélkül. A vörösborok kádban, csömöszölve erjednek, a fehér fajták pedig rövid héjon áztatást követően hordókban, ritkán tartályban erjednek, minden esetben spontán. Jellemzően derítés, szűrés nélkül, minimális hozzáadott kénnel palackozzák boraikat. A 2013-as évjárattól minden boruk hivatalos bio-minősítéssel kerül a polcokra.

A felvidéki szakemberek borait persze meg is kóstolják majd az augusztus 15-i program vendégei. A várban, este 8 órakor kezdődő estre előzetesen a vár@gyulakult.hu címen és a 650-218 telefonszámon lehet asztalt foglalni. A jegyár 5000 Ft, ami magában foglalja az elfogyasztott borok árát.

Címkék: , , ,
Skip to content