info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Román kulturális napot tartottak november 10-én Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A rendezvényre természetesen mindenkit szeretettel vártak. Nem hiába, hiszen a szülők, családtagok mellett tét nélküli érdeklődők is betértek a házba, méghozzá szép számmal. A térítésmentesen látogatható program keretében közelebbről is meg lehetett ismerkedni a román kultúrával, nevezetesen a néptánccal, népzenével és könnyűzenével, a legfrissebb dalokkal, a tradicionális énekekkel és a gasztronómiával.

Az esemény gerincét a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium és Általános Iskola diákjainak pazar műsora adta. A programsor első eleme Machhour Julianna Stella kiállításának megnyitója volt, majd néptáncbemutató, énekkari produkció, nagy műgonddal koreografált zenés-táncos előadás következett. Fantasztikus hangulat, színes kavalkád, minden egyes fellépést vastaps zárt. A siker garantáltan lökést adhat azoknak a tanulóknak, akik komolyan fontolgatják, hogy a későbbiekben hivatásszerűen űznék valamely felvonultatott művészeti, előadói ágat.

A rendezvény elsődleges célja azonban nem a tehetségek felkarolása volt, de azért ez sem elhanyagolható szempont. Ami még ennél is fontosabb, hogy a román kultúra mutatkozott be, barátságos, vendégváró hangulatban. A suli igazgatóhelyettese kifejtette, nagyszerű, hogy a gyerekek ebben a csodálatosan felújított épületben, ezen a hatalmas színpadon mutathatták meg a műsorukat. Repiskyné Radics Anna hozzátette, nagyon hálásak a szervezőknek, külön öröm, hogy az Esély Gyógypedagógiai Intézet tanítványait is elhívhatták.

– Nagyon jó, ha egy oktatási intézmény ilyen alkalmakkor is meg tudja mutatni, hogy milyen teljesítményre képesek a diákjai, s ez nem csupán egy-egy tanulmányi versenyen jön elő – fogalmazott, aláhúzva: a hagyományőrzés és a szabadidő hasznos eltöltése is legalább ennyire hangsúlyos. Ez a nap arra is jó lehetőséget kínál, hogy mind többen ismerkedjenek meg a román tradíciókkal, közös kulturális kincsünkkel. Az külön öröm, hogy egy volt tanítványunk, Machhour Julianna Stella képzőművész is bemutatkozhatott – mondta.

Összegzésként úgy fogalmazott, ez a nap is megmutatta, hogy diákjaink mennyire szeretik és támogatják egymást.

– Az énekkar szerdánként szokott próbálni, a repertoárt folyamatosan frissen tartjuk – ezt már Patkás György mondta, aki énekkari vezetőként, zenetanárként kiemelten fontosnak tartja, hogy a népdalok mellett könnyűzenei slágerek is megszólaljanak védencei, tanítványi által. Nem mindenkit lehet megfogni egy-egy komolyzenei művel vagy népdallal, az ilyen jellegű, friss zenéket a diákok választhatják ki – tette hozzá, összegezve: igen fontos, hogy megismerhessük egymás kultúráját.

Skip to content