info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Emlékezet és elvágyódás – Feedback

44641844_1935872136507188_4505653064119615488_o

A Hunya Gábor gyűjtő tulajdonában lévő kollekció bemutatása osztatlan sikert aratott mind a Gyulára érkező turisták, mind pedig a kulturális csemegéket kedvelő helyi lakosok körében. A Kohán Képtárban, 2018 június 15. és október 7. között otthont kapott, Emlékezet és elvágyódás címet viselő tárlat számos érdeklődőt vonzott, amit mi sem bizonyít jobban, mint a vendégkönyvben fellelhető bejegyzések garmada.

Lapozzunk hát bele!

Elsőként a „küldő” városok szúrnak szemet: Szeged, Budapest, Balmazújváros, Gyöngyös, Püspökladány, Békéscsaba, Brno és még hosszan folytathatnánk a sort, de napestig sem érnénk a végére. Másodsorban a lelkendező szavak sora melengeti meg a szervezők szívét, hiszen a nyugdíjas fővárosi pedagóguspártól kezdődően a szomszédos megyeszékhelyről érkezett édesapán át, egészen a Párizsból hazatérő, világlátott úri hölgyig mindenki tollat ragadott azért, hogy tetszésének hangot adjon.

A kiállítás, illetve pontosabban, ez a tárlat és a Kohán Képtárban megtalálható egyéb kiállítások rádöbbentik a látogatót arra, hogy a Louvre által kínált kincsek mellett érdemes a saját házunk táján is értékek után kutatni. Aki keres, az talál – ez a bibliai bölcsesség kívánkozik ide, és villámcsapásként jön a felismerés: nem mindig kell a világ távoli pontjaira utazni azért, hogy valami monumentális, valami lenyűgöző, valami igazán egyedi élmény találjon ránk.

Az Emlékezet és elvágyódás címen futott kollekció nyomot hagyott maga után. Olyan nyomot, amin érdemes elindulni. Kohán György művészete jól megfér a kortárs alkotók műveivel, hiszen kortalan aktualitása azt diktálja: tárjuk ki a képzeletünket és engedjük meg az új eszméknek, hogy felszántsák a megszokotthoz való ragaszkodásban megszikkadt, berögzült elvárásainkat.

Néhány idézet a vendégkönyvből

„A Hunya Gábor gyűjtemény egyes alkotásai nehezen kivehető, komolyan elgondolkodtató nagyon egyedi szemléletmódot bemutató – tükröző képzőművészeti alkotások. A Kohán képek monumentális alkotásai egyedi szemléletet tükröznek, pozitívan elgondolkodtatók. Előtérbe helyezkedik a térbeli dimenzió.”

 

„Csodálatos, elgondolkodtató kiállítás.

Köszönjük ezt a csodás élményt!”

 

„Az időszakos kiállítás remekül tükrözi a rendszerváltást és az azóta eltelt időt. Változatos alkotások mutatják a bizonytalanságot, az utat az ismeretlen felé, önmagunk keresését. Sok műben megmutatkozik a sötét árnyalat, mely a rendszerváltás hagyatékát mutatja. Magyarország útkeresése a mai napig tart, a XXI. században visszaköszön a rendszerváltás előtti időszak diktatórikus eleme.”

A korábbi visszacsatolásokat érdemes most félretenni és az újdonságra koncentrálni. A legfrissebb Kohán-kiállítás október 25-én 17 órakor nyitja meg kapuit!

Címkék: , , , , ,
Skip to content