info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója tart különleges tárlatvezetést a Kohán Képtár időszaki kiállítóterében csütörtökön (október 26.) délután.

Domján József (1907-1992) Kossuth-díjas festő és grafikus kiállítása látható ezekben a hetekben a gyulai Kohán Képtár időszaki kiállítóterében. A tárlathoz kapcsolódó tárlatvezetést és filmvetítést tart október 26-án (csütörtökön) 17 órai kezdettel Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum, Passaic NJ. igazgatója, a Domján-örökség képviselője.

A DOMJÁN 110 – Tárlatvezetés és filmvetítés című programon az előadó bemutatja Domján József kalandos életútját, az érdeklődők megtekinthetik a Duna Tv filmjét a művész életéről, s közben a kiállítás anyagával is mélyebben megismerkedhetnek.

A programon a részvétel díjtalan. Az esemény kiváló lehetőség a képzőművészet iránt érdeklődőknek, hogy egy magyar származású, Kossuth- és Munkácsy-díjas, az Egyesült Államokban valóban ismert és népszerű alkotó életét és munkásságát megismerjék.

Domján József (Budapest, 1907 – New York, 1992) a huszadik század leghíresebb színes fametsző művésze.  Az 1956-os forradalom után elismert Kossuth- és Munkácsy-díjas művészként emigrált; New York közelében telepedett le. A művész az Újvilágban is megőrizte a magyar hagyományból táplálkozó szemléletét.

Művészetében vizuálisan megvalósul a “Bartóki modell” – a természet és a hagyomány szintézise, amely mindig és mindenhol örök érvényű értékeket hordoz.  Sajátos stílusa széles körben ismertté tette; amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkái több mint 500 kiállításon kerültek bemutatásra, fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyűjteményeiben.

További színes fametszetekért érdemes kattintani!

Skip to content