info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Március 18. ama nevezetes nap, amikor is még 2016-ban megnyitotta kapuit a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Két évvel később, az évfordulót ünnepelvén a főbejárat mellett az ICOMOS-díjra emlékeztető táblát lepleztek le. Az ünnepi momentum alkalmával dr. Görgényi Ernő polgármester és Dombi Ildikó ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket, s összegezték az eltelt időszak meghatározó pillanatait.

Az ICOMOS-emléktábla leleplezését megelőző pillanatok – Fotó: Tóth Ivett

– 2010-ben itt még egy romos és egyre pusztuló épület állt, amelyet összefogással és kemény munkával, európai uniós, valamint állami, kormányzati támogatás segítségével sikerült felújítani, műemléki értékeit megőrizve helyreállítani és európai mércével mérve is különleges attrakciót létrehozni – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, az eltelt két év bizonyította, hogy kimondottan sikeres volt a törekvés és ez nem csupán személyes vélemény, hiszen a tények is ezt igazolják. A pályázatban azt vállaltuk, hogy az ötödik évre érjük el az évenkénti ötvenezres látogatószámot, ehhez képest például csak 2017-ben több mint 73 ezren látták az állandó kiállítást – ismertette.

Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott – Fotó: Tóth Ivett

– Ezen túl számos rangos elismerést nyert el a kastély, ezek között a legelőkelőbb és szívemnek legkedvesebb az ICOMOS-díj, ami meglehetősen ritkának tekinthető ezen a vidéken, hiszen az Alföldön, legközelebb Szegeden található olyan épület, ami kiérdemelte az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának méltatását – fogalmazott. Mint kiemelte, Békés megyében mindössze két ilyen épület található, az egyik a Gyulai Vár a másik pedig a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.

A sikeres üzemeltetés kulcskérdés és ebben nagyon komoly érdemei vannak annak a csapatnak, kollektívának, akik itt a kastélyban végzik tevékenységüket, Dombi Ildikó ügyvezető igazgató vezetésével – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva: az időszaki kiállítások színvonala és népszerűsége, az itt szervezett programok, események mind-mind elismerésre méltóak. A munkát tovább kell folytatni, a rekonstrukciót illetően is, a kastély felújítását az oldalszárny helyreállításával fejezzük majd be – mondta.

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, egymilliárd forint pályázati forrás hasznosul, ennek köszönhetően a mellékszárnyban egy gyönyörű bálterem kap helyet, valamint olyan ételtörténeti, gasztronómia történeti attrakciók is, melyek tovább növelik a kastély vonzerejét. Ezekről egyelőre csupán annyit, hogy a kiállításban is látható 19. századi receptekből lehet majd szakértő segítség mellett ételeket készíteni. Az egykorvolt fogásokat korszerű módon és korabeli eszközök alkalmazásával is el lehet majd készíteni.

A kastély mellékszárnya mellett a Szent Miklós park is megújul – Fotó: Tóth Ivett

A pályázat szerves része az épületegyüttes mellett található Szent Miklós park rekonstrukciója, amely park a millenium évében, azaz 1896-ban létesült. Mindkét projekt 2019 végére készülhet el – tette hozzá végül Gyula város polgármestere.

Dombi Ildikó az ICOMOS-díjra emlékeztető bronztábla leleplezését követően az eltelt két esztendő összegzésére vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott, fantasztikus lehetőség ez mindenkinek, aki itt dolgozik a kastélyban, ebben a csodálatos épületben, hogy egy ilyen különleges kiállítással foglalkozhat.

– Óriási élmény az, hogy az érdeklődés és a látogatóközpont népszerűsége nem csökken, hanem folyamatosan, töretlenül növekszik – fejezte ki, részletezve: eddig is sok mindent megvalósítottunk, azonban hétről-hétre azzal szembesülök, hogy rengeteg feltáratlan momentum és kiaknázatlan lehetőség van még, 4-5 év múlva is fogunk tudni újat mondani, mutatni a látogatóknak.

Dombi Ildikó ügyvezető igazgató és dr. Görgényi Ernő polgármeter – Fotó: Tóth Ivett

Ez az itt dolgozó csapatnak köszönhető, ez mindenkire vonatkozik, mindannyian rendkívül kreatívak – foglalta össze, hozzátéve: nagyon izgalmas az, hogy az itt dolgozó szakemberek folyamatosan újabb momentumok után kutatnak. Mindenki érzi annak a felelősségét és az inspirációt, hogy egy ilyen fantasztikus épületegyüttessel és az itt élt családokkal foglalkozhat, ezeket az értékeket megmutathatja az ide érkező vendégeknek – hangsúlyozta.

Végül pedig, arra a felvetésre, hogy a szülinaposnak szabad minimum egyet kívánnia, Dombi Ildikó azt mondta, azt szeretné, ha ez a csapat még jó néhány évig együtt kitartana és megőrizné a kreativitást és a rá jellemző lendületet abban a jó szellemben, ahogyan azt tette eddig is, az eltelt két esztendőben.

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content