info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Két, két év körüli szalagos álölyv (Parabuteo unicinctus) a főszereplője a várbeli solymászbemutatóknak. A madaraknak emellett más megnevezésük is van, Harris ölyvként, illetve Harris héjaként is ismertek, hiszen ez a fajta az ölyvek és héják között képez átmenetet. Miért nevezik mégis solymászbemutatónak a röptetésüket? A válasz meglehetősen egyszerű, minden ragadozó madárral való vadászatot solymászatnak hívunk.

A nevek egyébiránt nem is feltétlenül fontosak, hiszen Boróka és Ábel nem erre, hanem sokkal inkább a gazdáik által kiadott füttyjelekre és az általuk kínált jutalomfalatra kapja fel a fejét. Czene Ferenc a mindennapokban ipari búvárként tevékenykedik, gyermekkora óta vonzódik a ragadozó madarakhoz, s öt éve szenvedéllyel, elhivatottan végzi ezt a tevékenységet. Adrienn két éve csatlakozott hozzá és bár a Gyulai Vár tekinthető a bázisuknak, az ország majd minden részében tartottak már bemutató röptetést.

Kézhez szoktatott ragadozó – Fotó: Incze László

A Magyar Solymász Egyesület tagjaiként héjával vadásznak, szalagos álölyveket tenyésztenek és természetesen bemutatókat is tartanak. Mint mondják, a madarak tanításakor kizárólag pozitív megerősítéssel, dicsérettel lehet eredményeket elérni, tartásukra pedig igen szigorú szabályok vonatkoznak.

Természetesen megfelelő körülményeket szükséges biztosítani számukra és többek közt a napi röptetésükről is gondoskodni kell. Az Almásy-kastély parkjában a napi séta, vagyis hát röptetés alkalmával gyakorta lehet velük találkozni. A solymászat egyébiránt nem új keletű „hóbort”, nagyon komoly, 4-5 ezer éves múltra tekint vissza. A magyar solymászat története valószínűleg a magyar nép kialakulásával egykorú, eredetmondánkban Emese ősanyánkat álmában egy sólyom (turul) termékenyítette meg.

Fotó: Incze László

A solymászat, mint ősi vadászati módszer vélhetően honfoglaló őseinkkel került Európába és vált ismertté. A köznép számára sokáig tiltott tevékenység volt, uralkodói körökben azonban az idő múlásával egyre divatosabbá és elterjedtebbé vált, majd a tűzfegyverek megjelenésével visszaszorult. Napjainkban már a solymászat hungarikumként, valamint az UNESCO világörökségi részeként említhető, újra virágkorát éli.

***Garantált programok a várban***

Az Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttól 320 lépésre reneszánsz alkotóház várja a családokat! ?➡?? László Incze#gyula #gyulavara #gyulaivar #castle #garantaltprogramok

Közzétette: Gyulai Vár – 2017. február 24.

 

A gyulai vár garantált programjai között tehát megtalálható a solymászbemutató is, Borókával és Ábellal, valamint Adriennel és Ferenccel minden a nyári időszakban szombaton 11 órától lehet találkozni.

További események, programok, történések csupán egy kattintásra!

Címkék: , , , , ,
Skip to content