info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Jó ideje már, hogy Székelyhídi Attila elvesztette periférikus látását. Közel egy évtizede tette le az ecsetet, így megfogalmazása szerint már csupán ex-festőként említhető. Ezt a fajta önmeghatározást azonban nem a lemondás diktálja. Az alkotó elme továbbra sem pihen, jelenleg is aktívan munkálkodik: célja, hogy Gyulavári nagy szülöttének, Bay Zoltánnak állíttasson emlékművet.

Székelyhídi Attila meghatározó alakja a gyulai festészetnek. 1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola után, 1965-től egy általános iskolában tanított, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban, de dolgozott a Békéscsabai Tanítóképző Főiskola vizuális szakán és a Bay Zoltán Gimnáziumban is. Nyugdíjba vonulásáig a városi képtárnál tevékenykedett és évekig vezette az Erkel Ferenc Művelődési Központ ifjúsági képzőművész szakkörét.

Alapító tagja az 1969-ben Tóth Tibor festőművész által szervezett Gyulai Művésztelepnek, amelynek szervezőmunkájában is részt vett. 1977 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai MAOE-nak, megalakulásától a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak, a Gyulai Alkotók Körének. Dolgozott az öcsényi, a kétegyházi és a mórahalmi művésztelepeken, járt Szárhegyen, a nemzetközi művésztelepen is.

A témával azonosulva hol átszellemült szenvedéllyel, hol mérnöki aprólékossággal alkotott: változatos eszközökkel reagált azon témákra, melyek vizuálisan megérintették.

Festményei a természeti közvetlenséget, a természeti környezet fontosságát, szeretetét, az emberi karaktert és egyéniséget közvetítik, mutatják be – feleli azon kérdésre, általánosságban mi alkotásainak elsődleges üzenete. Hozzáteszi: igen közel áll hozzá az elesett emberek élethelyzetének bemutatása, ábrázolása. Tájképeiről szólva elmondja, alapvetően kétféle módszerrel alkotott: ha védett helyen tudott dolgozni, akkor akár hetekig is folytatta a témát, de ha egy természeti jelenség, például egy naplemente „szíven találta”, akkor akár egy óra alatt is képes volt frissen, gyorsan rögzíteni.

Szárnyaló szellem, aki látásának megromlása okán korlátozott viszonyok között éli mindennapjait. Állandó segítségre szorul, s időről-időre még az asztma is kínozza.

Székelyhídi Attila az újkígyósi szeretetotthonban lakik, s ha egészsége engedi, tiszteletét teszi a május 19-én 16 órai kezdettel tartandó életmű-kiállítás megnyitóján.

Életének jelentős hányadát áldozta arra, hogy leképezze, láttassa a körülöttünk lévő világ szépségeit, s arra is, hogy tehetségeket kutasson fel és gondozzon. Munkássága megkerülhetetlenül iránymutató minden gyulai, Békés megyei számára, alkotásai megérdemlik a figyelmet, ő maga pedig az emberi törődést és érdeklődést.

Helyszín: Kohán Képtár

Fotó: Gyulai Hírlap

Címkék: , , , ,
Skip to content