info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Családi programok és koncertek várták az érdeklődőket a Szent Miklós parkban. Az esemény a Himnusz közös éneklésével és Tóth Tibor szavalatával indult, majd Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár mondtak köszöntőt – minderről a Gyulai Hírlap adott hírt.

– A hosszútávú gondolkodásban és a megfelelő léptékű, egymásra épülő fejlesztésekben hiszünk – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő. – Ennek a gondolkodásmódnak köszönhetően juthattunk el – több lépésben – a Kossuth tér 2006-os átépítésétől a Csigakert, a Göndöcs-kert, a Béke sugárút, az Almásy-kastély és a Kossuth Lajos utca felújításán át az egykori kastélypark másik részéig, a millenium évében, 1896-ban telepített Szent Miklós parkig. A polgármester elmondta, hogy a beruházás az Európai Unió és a kormány által biztosított támogatásból, 214,5 millió forintból valósulhatott meg, amelyet a fürdővárosi önkormányzat 39,5 millió forint önerővel egészített ki.

A Szent Miklós park rehabilitációja a gyógyhelyek komplex fejlesztését megcélzó pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg, amelyre összesen 23 önkormányzat pályázott, és összesen öt részesült támogatásban, ezeknek egyike volt a gyulai önkormányzat. – Az, hogy bekerülhettünk ebbe a körbe, az a gyulai turizmus elismerése. 2010 óta kétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma településünkön, jócskán megerősítettük tehát vezető szerepünket a Dél-Alföld turizmusában – fogalmazott a városvezető.

A beruházás kapcsán Görgényi Ernő elmondta: a munkálatok során új sétányok épültek, a meglévőket pedig új, jó minőségű burkolattal szélesítették ki. Méltó tereket alakítottak ki a Gyulához kötődő alkotók szobrainak. Új utcabútorokat és hulladékgyűjtőket helyeztek el, a kisvonatok várakozóhelyeinél pedig információs teret alakítottak ki, valamint a park teljes területén díszkivilágítást és automata öntözőrendszert építettek.

A zöldfelületek is teljes megújuláson mentek át: kivágtak néhány korosodó fát, elültettek körülbelül 3500 cserjét, 2000 évelő növényt, 3900 tő egynyári virágot – amelyekből a túloldalon található József Attila szoborhoz is jutott –, valamint több 5700 négyzetméter gyepfelületet létesítettek. A fák körüli burkolat pedig vízáteresztő anyagból készült.

– Amellett, hogy mind a gyulai polgároknak, mind az ideérkezőknek szebb és élhetőbb, igazi közösségi teret biztosítunk a rehabilitációval, egyben műemléki jelentőségű fejlesztést is megvalósítottunk. E történelmi park térfalait védett utcaképet alkotó épületek, helyi védelem alatt álló épületek és védett műemléki épületek határolják. A polgármester aláhúzta: a beruházást ezúttal is helyi vállalkozás valósította meg, amely egyértelmű érdeke a városnak, hiszen így lehetőséget kapnak a helyben dolgozó, helyi munkaerőt alkalmazó, helyben adót fizető vállalkozások.

A teljes beszámoló ide kattintva érhető el!

További érdekességekért pedig ide érdemes kattintani!

Címkék: , , , , , ,
Skip to content