info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A végvári vitéz szobra

A Gyulai Vár derékvárának déli szegleténél áll Tóth Béla szobrászművész végvári vitézt ábrázoló lovas szobra. Az 1974-ben készült bronz alkotás egy négyzet alapú téglából készült talapzaton áll, melyet V. Pázmándi Margit építész tervezett. A szobor a végvári harcok hősies katonáinak állít emléket. A szobrászművész 2019 március 15-én „Gyula Városért” kitüntetést kapott.

1965-ben pályázatot írtak ki, melyre Tóth Bélát is meghívták, az eredményről a művészeti lektorátus döntött. A szobrászművész a pályázat kiírásakor még igencsak fiatalnak számított, nem volt 25 éves.  Az alkotás folyamatáról szólva úgy fogalmazott: minden helyszín másféle alkotást kíván, a megvalósítást megelőzően többször járt a várnál, hogy tanulmányozza a környezetet.

Hozzátette, ilyen helyszín nincs még egy, a Gyulai Vár egészen egyszerűen fantasztikus, ideális, csodás hely a szobornak.

Hosszú, elkeseredett küzdelmet folytatott azért, hogy az alkotást ne az eredetileg tervezett helyen, a rendezvénytér kellős közepén állítsák fel. – Ha oda került volna, akkor úgy nézett volna ki, mint egy apró ólomkatona – fejezte ki. Mindent bevetett, hogy megváltoztassa az elképzeléseket: illusztrációt készített azért, hogy bemutassa, ha a szobrot ott helyeznék el, akkor gyakorlatilag elveszne a térben.

Kitartását végül siker koronázta, a műemléki felügyelőség elfogadta a helyszínmódosításra vonatkozó javaslatát. Ezen túl, a szobor kinézetében, megvalósításában már nagyobb mozgásteret hagytak számára, csak azt határozták meg, hogy témája lovas harcos legyen. A szobrászművész a vitézt nem egy meghatározott személyről mintázta, a lónak viszont saját szeretett versenylova, Lucifer volt a modellje.

– Egészen 37 éves koromig voltam díjugrató, és például a karintiai Veldenben rendezett nemzetközi versenyen az akkori világbajnokot is sikerült legyőzni, Luciferrel indulva sikerült nyerni – emlékezett vissza.

Érdekesség, hogy a Tóth Bélának egy olyan fegyverzet tetszett a legjobban, amely együttesként a valóságban sosem létezett, tehát az egyes darabjait, a páncélt, a pajzsot és a kardot különböző felszerelések közül választotta ki. A végvári vitézt mintázó szobor balkezes, a mester ugyanis nem akarta, hogy az akkoriban még főleg a Várfürdő felől érkező látogatók elől a pajzsával takarja el testét.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content