info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A magyarországi német nagykövetség kulturális osztályának vezetője, Maria Altmann tette tiszteletét Gyulán, az Almásy-kastélyban. A Budapesten dolgozó, elfogódottan nyilatkozó kulturális attasé ismertette, a történelmi fürdőváros mellett Mezőberényben járt, ahol az evangélikus gimnáziumot látogatta meg.

– Sokat hallottam már Gyuláról. Először az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, dr. Gutai Hajnalka ajánlotta, hogy ha Gyulán járok, feltétlen tekintsem meg a kastélyt, a várat és a termálfürdőt – fogalmazott. Mint ismertette, gyulai látogatását követően magánemberként utazik tovább Nagyváradra.

Kifejtette, a budapesti német nagykövetség természetesen a magyarországi német nemzetiséggel foglalkozik, azonban a követség kulturális osztályának vezetőjeként fontosnak tartja a határon túli német nemzetiség kultúrájának megismerését és a nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködést, Romániában és Szlovákiában is.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban szerzett élményekről szólva úgy fogalmazott: rendkívül szép és modern, nagyon interaktív és sok élményt szerezhet itt a látogató. A kiállítás kifejezetten informatív, ez által részletesen meg lehet ismerni a történelmet.

Külön érdem, hogy itt a gyerekek sem unatkoznak – tette hozzá végül.

A fordítás Szilágyi Sándor történész-tárlatvezetőnek, a fotók pedig Incze Lászlónak köszönhetőek.

Skip to content