info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Ha a megszokott formában nem is lesz idén nyáron hadijáték a gyulai várnál, mintegy harminc lelkes hagyományőrző közreműködésével mégis megjelenik a végvári tábori élet, s kisebb harci jelenetek szemtanúi is lehetünk július utolsó hétvégéjén.

További érdekességekért érdemes kattitani, de előbb még ezt böngészd át!

A pandémiás helyzet megakasztotta a nyári nagyrendezvények szervezését, előkészítését, így a Gyulai Végvári Napok sem kerül megrendezésre. A gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület kezdeményezésére azonban az eseményen rendszeresen résztvevő hagyományőrzők közül néhányan a városba érkeznek a végvári napok hétvégéjén.

Az Erkel Nonprofit Kft. közreműködésével Vitézi vigalom Gyula várában néven tartanak hagyományőrző napokat július 24-26. között. Az esemény természetesen nem az országszerte ismert Gyulai Végvári Napok „pótlására” jött létre, emiatt más az elnevezése és – a résztvevők száma mellett – szűkebb a programkínálata is. A rendezvény vár előtti eseményeit az erődítmény falain belül több új elem egészíti ki.

– Sok társunk már év elején szabaddá tette július utolsó hétvégéjét, hogy itt tudjon lenni a Végvári Napokon. Bár a koronavírus miatt az a rendezvény a méretei miatt nem valósulhat meg, úgy gondoltuk, saját szervezésben, kisebb körben összejövünk – indokolta az esemény létrejöttét Lovász Tamás, a házigazda Kerecsényi László Íjász Egyesület elnöke. Hozzátette: a vár vezetése azonnal a kezdeményezés mögé állt, s az összeállított program már közös munka eredménye.

– Természetes volt, hogy segítjük a hagyományőrzők ötletét – ezt már Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója említi, aki szerint jól tükrözi a hagyományőrzők a magyar hadtörténelem, illetve a végvári harcok ideje iránti elkötelezettségét, hogy a megváltozott körülmények és feltételek ellenére is Gyulán töltik azt a hétvégéjüket. – Külön köszönet illeti a Végvári Napokat szervező művelődési központ vezetőjét, ügyvezető társamat, Katona Katalint, aki felismerve annak jelentőségét, hogy civil kezdeményezésről van szó, segítette a program kialakítását – tette hozzá.

A július 24-26. közötti háromnapos rendezvényen megjelenik ugyan a Végvári Napok néhány eleme – ilyen például az apródiskola a gyermekeknek, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes folyamatos közreműködése, a fegyverbemutatók és kisebb csatát is megjelenítenek a hagyományőrzők –, a szervezők mégis tudatosan kerülték, hogy az ország egyik legismertebb hadijátékát „kicsiben” rendezzék meg. Ennek megfelelően változik például, hogy a várban több tematikus tárlatot is tartanak az erődítmény 1566-os ostromáról, valamint hogy a vár szombaton 19-22 óra között is látogatható lesz. Ennek népszerűségét nem pusztán a csak az esti órákban megtapasztalható különleges hangulat adhatja, hanem azok a programok is, amelyek a több mint 450 évvel ezelőtti eseményeket elevenítik majd fel. Újdonság, hogy a várral szemben álló Almásy-kastély Török tornyában – amely a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete – Gyula törökkori emlékeiből egy kamarakiállítást is rendeznek.

A Vitézi vigalom Gyula várában elnevezésű programon a Balassi Bálint bandérium, az Egri Félhold Hagyományőrei, a „Thury-vár vitézei” Hagyományőrző és Sportegyesület, a Pannon Vitézlő Oskola és a Kerecsényi László Íjász Egyesület hagyományőrzői vesznek részt, de kisebb létszámban érkeznek még az ország számos pontjáról is vitézek.

A rendezvény megvalósulásához a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is tevékenyen hozzájárult azzal, hogy tagjai bemutatókkal kiegészített kirakodóvásárt tartanak szombaton és vasárnap, emellett népi játékokat is biztosítanak a szervezőknek.

Július 24. (péntek)

Programok a váron kívül:

17.00-18.00 bepillantás a tábor világába (Várkert)

19.00 vitézi portya (belváros)

20.00 a várkapitány fogadja a vitézeket, díszsortűz a várból (Várkert)

23.00 Hollóének Hungarica Régizene Együttes (Várkert)

 

Július 25. (szombat)

Programok a váron kívül:

10.00-21.00 népi ügyességi játékok (Várkert)

10.00-11.00 apródiskola (Várkert)

11.00-12.00 spanyol tercio bemutató (Várkert)

15.00-21.00 középkori piactér – mesterség bemutató (Várkert)

11.00 Hollóének Hungarica Régizene Együttes (Várfürdő)

15.00 vitézi portya (Várfürdő)

Hollóének Hungarica Régizene Együttes (Várfürdő)

17.00 rajtaütés (csata)

19.00 vitézi portya, majd

hajdútáncok a Hollóének Hungarica Régizene Együttessel (belváros)

Programok a várban:

folyamatosan garantált programok (solymászbemutató, lúdtollal írás, korhű ruhába öltözés, kovácsműhely)

10.30, 13.30, 17.30 interaktív előadás a 1566-os ostromról

11.30, 15.00, 16.00 fegyverbemutató a hagyományőrzők közreműködésével

Részvétel a vár aktuális jegyáraival.

19.00-22.00 fegyverbemutató, a 16. századi vár részeinek felfedezése a toronyból

21.00 Hollóének Hungarica Régizene Együttes

Az esti programokra külön belépőjegy váltása szükséges!

Jegyárak:

az egész napra: 3000 Ft/fő (teljes árú) és 2000 Ft/fő (kedvezményes)

csak estére: 1500 ft/fő (teljes árú) és 1000 Ft/fő (kedvezményes)

Július 26. (vasárnap)

Programok a váron kívül:

10.00-19.00 népi ügyességi játékok (Várkert)

10.00-11.00 apródiskola (Várkert)

11.00-12.00 spanyol tercio bemutató (Várkert)

15.00-19.00 középkori piactér – mesterség bemutató (Várkert)

11.00 vitézi portya, majd

hajdútáncok a Hollóének Hungarica Régizene Együttessel (Várfürdő)

Programok a várban:

folyamatosan garantált programok (solymászbemutató, lúdtollal írás, korhű ruhába öltözés, kovácsműhely)

10.30, 13.30 interaktív előadás a 1566-os ostromról

11.30, 15.00 fegyverbemutató a hagyományőrzők közreműködésével

Részvétel a vár aktuális jegyáraival.

Július 24-26. (péntek-vasárnap)

Kastély, Török torony

13.00-19.00 Gyula törökkori emlékei – kamarakiállítás

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content