info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
A régi épületekhez általában babonás történetek is kötődnek, nincs ez másként a Ladics-ház esetében sem. A földszintes polgári házzal összefüggésben szellemhistóriákról suttognak avatottnak gondolt szem- és fültanúk. Nyikorgó padló, önmagától kinyíló spaletta és táncoló szekreter – ilyen és ehhez hasonló „megmagyarázhatatlan” eseményekről szóló legendák keringenek a gyulai közbeszédben.

Nem múzeum, öt generáció hagyatéka

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A Ladics ház a 19. század elején épült barokk stílusban, eredetileg jegyzői lakásként. Dr. Ladics György ifjú házasként költözött ide feleségével Szarvasról és leszármazottai egészen az 1980-as évekig éltek itt. A tradíciókat tisztelő családban öt generáción át öröklődtek az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek; az itt élt családok mindennapi életéről árulkodnak az ünnepi és hétköznapi használati tárgyak.

A festményen nem Borbála asszony látható – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Nagy múltú és több generáció óta közismert szereplőkről van szó, a köztiszteletben álló családtagok állandó szereplője volt a helyi közbeszédnek. A Ladics ház szellemének históriáit megőrizték, s ezek azóta is közszájon forognak. Az épület az 1980-as évektől fogva lakatlan, illetve kiállítótérként működik. Minden úgy néz ki, mintha a háziak éppen csak kiszaladtak volna a piacra vagy elutaztak volna néhány napra. Az ódon lakhely gyanús nyikorgásai, a recsegő padló vagy éppen a huzatos kémény kísérteties hangjai bizony beindítják az élénk-ábrándos fantáziával bíró gyulaiakat.

Van, aki állítja, hogy a saját szemével is látott furcsa dolgokat. Ez a bizonyos szem- és fültanú árulta el, hogy egy alkalommal a Százéves cukrászda felőli helyiségben található, a házzal egyidős, ámde tökéletesen működő tölgyfa spaletta önmagától nyílt ki, de arról is beszámolt, hogy az egyébként teljesen normálisnak mondható ódon biedermeier szekreter megtáltosodott és táncra perdült.

Mint a fenti, írásból kiderült, a Jókai utca 4. szám alatt található ház természetesen nem kísértet-tanya jellemezhető, a Ladics ház szelleme inkább a korszellemet idézi fel, a gyulai polgári élet hamisítatlan lenyomataként említhető, ami országos viszonylatban is egyedülállónak tekinthető.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A Ladics-ház december 1-től bejelentkezést megelőzően látogatható!

A gyulai kiállítóterek és rendezvényhelyszínek ünnepi nyitvatartása ajándéknak is tekinthető; az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársai az ünnepek alatt is állnak rendelkezésre!

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content