info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáját megelőző esten újabb varázslat történik az Almásy-kastély bűbájos parkjában. Az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara ad koncertet 19 óra 30 perces kezdettel. Ahogyan a karnagy fogalmazott, népszerű, ismert dallamok csendülnek fel, könnyed, mondhatni légies élményre, megközelítőleg 60 perces élménypakkra lehet számítani.

Dorin Frandes rendszeresen megfordul Gyulán, s mint legutóbbi ittjártakor mosolyogva fogalmazott, olyan ez neki, mintha kirándulna, nem siet vissza túlzottan, mert Aradon úgyis csak tengernyi tennivaló várja. A beszélgetéshez nem volt szükség tolmácsra, a zenekar karnagya kiválóan beszél magyarul.

Kolozsváron született, magyar nyelvű óvodába járt és akkoriban a városban is majdnem kizárólag magyar szót lehetett hallani, az utcán és a barátaival is magyarul beszélgetett. Később Szebenbe került, majd Aradon töltött 25-26 évet, ahol már nem volt lehetősége megcsillantania nyelvtudását.

A történelmi fürdővárossal kapcsolatosan azt is elmondta, nagyon tetszik neki az a fajta rendezettség és tisztaság, ami itt tapasztalható. Hozzátette, jó ideig az aradi filharmónia zeneigazgatójaként tevékenykedett, rendszeresen utazott Ausztriába, Németországba, Olaszországba és Franciaországba is, ilyen hangulattal, környezettel az osztrák határ közelében lehet találkozni.

Világlátott ember, aki fejet hajt a gyulaiak előtt, nagyon szereti ezt a kisvárost, saját bevallása szerint igen nagyra tartja a dinamizmust, amivel ez a határ közeli település rendelkezik. Az értékek, a történelmi és kulturális kincsek irigylésre méltóak és az is, ahogyan ezeket kezelik – húzta alá.

Több alkalommal léptek már fel Gyulán, volt olyan időszak, amikor évente jöttek, adtak koncertet a művelődési házban, a várban és a Vigadóban is. Azonban arra is volt példa, hogy Erkel Ferenc születésének évfordulóján muzsikáltak, ezen alkalmakra nagy szeretettel emlékszik vissza. A kastély parkja igazán különleges helyszínként szolgál – mondta.

Dorin Frandes azt is elmondta, nemrégiben járt Brüsszelben és Párizsban, s véleménye szerint a gyulai Almásy-kastély ilyen összehasonlításban, európai összevetésben is megállja a helyét. Ahogyan fogalmazott, az állandó tárlat koncepciója igazán modern, amit 21. századi technikával valósítottak meg, tettek élővé.

Június 23-án 19 óra 30 perces kezdettel tehát újabb varázslat készül, Dorin Frandes vezényletével, Florin Gergel hegedűművész közreműködése mellett az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara Enescu, Monti, Gardel, Kreisler, Piazzola és természetesen Vivaldi műveit adja elő a kastély parkjában.

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content