info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Újabb pipa a kastélyszállodák szövetsége elnökének bakancslistáján

A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke szerint Gyula városa és benne az Almásy-kastély tökéletes kikapcsolódási lehetőséget kínál. A tekintélyes szervezet vezetője családjával együtt a szabadságát töltötte el nálunk. Mint fogalmazott: a közel háromszáz éves múlttal és biztató jelennel, jövővel rendelkező Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély megtekintése egészen egyszerűen kihagyhatatlan lehetőség.

Gulyás Eszter – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Gulyás Eszter Sopronban él, a nagy távolság ellenére már régóta forgatta magában a gondolatot, hogy el kellene ide látogatnia. Más patinás történelmi épület mellett a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is tagja a szervezetnek, ez a momentum is abba az irányba húzta, hogy a látogatás által egy újabb pipa kerüljön személyes bakancslistájára. – Nagyon megérte venni a fáradtságot és megtenni ezt a több száz kilométeres utat.

Amikor diák voltam és kirándulni mentünk, akkor az osztályból majd mindenkinek rossz élményeket jelentett betérni egy-egy múzeumba. Monoton módon, egyhangúan sorolták fel az évszámokat, ami minden gyerek, de még a felnőttek számára is rendkívül unalmas időtöltés volt. Ez akkor igazából senkit sem érdekelt igazán, csak az, hogy mikor lesz már vége – emlékezett vissza.

Hozzátette, ezzel szemben az itt lévő interaktív megoldások minden korosztály számára rendkívül izgalmassá teszik a látogatást. A kiállításban eltöltött két-két és fél óra elrepült, s akár egy egész napot is itt lehetne lenni úgy, hogy közben az unalomnak nyoma sincs, játékosan és humorral lehet beletekinteni a történelembe, egészen egyszerűen szuper a tárlat és nagyon ötletesen, hangulatosan lett kivitelezve – húzta alá.

– Melyik gyermekemet szeressem jobban – kérdez vissza nevetve azon felvetésre, hogy a történelmi épületeket is a tagjai között tudó országos szervezetben milyen rendet-rangot képvisel a gyulai intézmény. A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagjai többségükben kastélyszállodák, másfajta vendéglátást képviselnek, más jellegű élményeket nyújtanak. Ezekben a tekintélyes épületekben az éttermeken, a szállodai szobákon keresztül tárul fel a történelem egy szelete, ezáltal nehéz az összehasonlítás, nem feltétlenül lehet párhuzamot vonni.

Annyi bizonyos, hogy, ami itt megvalósult az egyszerűen szenzációs, lélegzetelállító és fantasztikus, valamint követendő példát jelent mindenkinek – tette hozzá kiegészítésként, kiemelve: ebben a csodás családias miliőben minden nagyon jól szervezett. Gulyás Eszter mindennapi életének olyan mértékben szerves részét képezik a kastélyok és a kastélyszállodák, hogy a szabadidejében, a Gyulán megélt ötnapos szabadsága alatt is ezek töltötték ki gondolatait.

Igazán szereti a munkáját, illetve hivatását, amikor erről beszél, mosolyog a szeme is, s mint vezetői hitvallásként említette: „azt csináld, amit szeretsz, akkor soha nem kell dolgoznod”. – A nyaralás alatt is azt csinálhatom, amit szeretek, így ilyenkor sem dolgozom – emelte ki. A továbbiakban hasznosítható, inspiráló ötletekkel összefüggésben elmondta, nagyon jó tapasztalat, hogy a modern eszközöket nem tolakodó módon helyezték el a tárlatban, hanem finoman illesztették be a régi korok világába.

A városban szerzett tapasztalatairól szólva úgy fogalmazott, mindenki nagyon kedves és barátságos, megnézték a többi Gyulakulthoz (Erkel Ferenc Nonprofit Kft.) tartozó látnivalót, így a várat, az Erkel Ferenc Emlékházat, a Ladics-házat és a Kohán Képtárat is. Meghatározó élménye, hogy vendégszerető emberek élnek és dolgoznak itt, nagyon jó benyomásokat őriz Gyula városával összefüggésben. A látogatóközpontban és a többi helyen jellemző egyfajta jó érzésű kettősség, van pezsgés, de mégis igazán nyugodt ez a környezet – foglalta össze élményeit.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content